Brnabić: Lako biti solidaran u laka vremena 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom najavljene donacije vakcina Crnoj Gori, da je ponosna što Srbija može da se solidariše sa onima kojima je pomoć potrebna i dodala kako je „lako biti solidaran u laka vremena“.

Ona je tokom posete Naučno-tehnološkom parku u Beogradu rekla da Srbija ima dovoljno vakcina za 850.000 ljudi, a da u narednih nekoliko dana dolazi nekoliko desetina ili stotina hiljada dodatnih vakcina.

Na pitanje zašto Srbija šalje vakcine Crnoj Gori, Brnabić je rekla da bi „svet bio mnogo bolje mesto da u ovom trenutku svi imamo malo više solidarnosti, a ne da prigrabimo sve vakcine i vidimo da smo samo mi bezbedni“.

Ona je rekla da se pomaže kad je najpotrebniije i da ništa ne znači pomoć kada više nikom nije potrebna.

Brnabić je navela da je u Srbiji „otprilike vakcinisano 650.000 ljudi“ i da ima dovoljno vakcina da se vakcinacija nastavi „bez ikakvih problema“.

Čak i ako bi se broj vakcinisanih dnevno povećao sa 80.000 na 100.000, Srbija bi imala dovoljno vakcina, naglasila je Brnabić i dodala da u ovom trenutku Srbija može da donira vakcine ljudima kojima su potrebne.

Brnabić je rekla da vakcinacija u Srbiji i donacija vakcina drugim zemljama „nisu suprotstavljene, da dilema ne postoji i mogu da idu paralelno“.

Ona je objasnila da Srbija donira Crnoj Gori vakcine Sputnjik V jer „jedino za tu vakcinu nemamo nikakvo uslovljavanje“ prilikom kupovine, dok je za ostale potrebna saglasnost zbog ugovornih obaveza.

Brnabić je rekla i da je Sputnjik V „najbliži“ registraciji u Crnoj Gori od svih vakcina „tako da može odmah da se koristi“.

Za donaciju vakcina Crnoj Gori Brnabić je rekla da se „apsolutno ne gleda kao političko, već kao zdravstveno i pitanje solidarnosti u teškim vremenima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari