Brnabić povodom oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: Zašto je kriv Vučić, a ne Tadić? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je danas da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije, koji su odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođeni.

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je „sudstvo trenutno u ovoj državi nezavisno“, kao i da ima „mali milion dokaza za to“.

Ona je upitala kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za to, kako ga optužuju predstavnici opozicije, kada je „jedini nešto uradio“, da bi se rasvetlile okolnosti ubistva koje se dogodilo u aprilu 1999. godine.

„A nije kriv Boris Tadić koji je bio predsednik Srbije u dva mandata. Bili su 11 godina na vlasti, nisu uradili ništa, nije bilo političke volje“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da u slučaju ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, koje se dogodilo u vreme vlasti Demokratske stranke, „nikakvi dokazi nisu izvedeni“, kao i da „misli da nije urađena ni autopsija“.

Govoreći o glasanju u Evropskom parlamentu o sprovođenju međunarodne istrage o izborima u Srbiji, koji su održani 17. decembra prošle godine, Brnabić je rekla da je takav zahtev potpisalo šest od ukupno 705 članova EP.

Kazala je i da, i ako se desi da takva rezolucija bude usvojena, ona nije obavezujuća „čak ni za članice Evropske unije, a kamoli za zemlje koje nisu“.

Kazala je da „evroparlamentrci ne predstavljaju svoje zemlje, već samo sebe i svoje partije“.

„Ta rezolucija je vid dodatnog političkog pritiska koji se nastavlja nad Srbijom, nad Aleksandrom Vučićem i nad Srpskom naprednom strankom“, rekla je Brnabić, koja je ocenila da takva rezolucija „nema veze“ sa izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari