Brnabić: Trenutno nas spasava treća doza vakcine 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Nas u ovom tenutku treća doza vakcine spasava, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić za TV Pink, ističući da je epidemiološka situacija „sve bolja“, ali i da i sve to nije „dovoljno dobro“.

Ona je precizirala da je 1,260 miliona građana Srbije vakcinisano trećom dozom, što je nešto više od 23 odsto populacije, uverena da to većina država u Evropi nije uradila.

„Mislim da to utiče na bolju epidemiološku situaciju“, rekla je Brnabić i dodala da je oko 57 odsto građana vakcinisano prvom dozom.

„Kada me pitate kako sam zadovoljna procesom vakcinacije, sa jedne strane, prezadovoljna sam – skoro tri miliona i sto hiljada građana je vakcinisano i to je neverovatan uspeh“, naglasila je Brnabić, ali to, nažalost nije dovoljno, jer je potrebno doći do 80 odsto vakcinisanih.

Od danas zeleni kovid sertifikat Srbije priznaje i EU i dostupan je na državnom portalu eUprava, potvrdila je premijerka.

O sastanku Vučića sa Putinom: Ne bila mu u koži

Najvažniji sastanak, od kojeg nam zavise kontinuirana energetska stabilnost, bezbednost i konkurentnost privrede, jeste sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavila je danas Ana Brnabić i ocenila da bi cena od 850 dolara za 1.000 kubnih metara gasa bila „fenomenalna“.

Ukoliko se Vučić izbori da Srbija dobije povoljniju cenu gasa od ostalih, to znači da na taj dan naša konkurentnost „ide u nebesa“, ocenila je Brnabić i ukazala da „problem nije samo cena, već i da li ćete imati gas“.

„Biće to izuzetno težak sastanak, znam da se predsednik u ovom trenutku gotovo ne bavi ničim drugim, osim energetikom“, ispričala je premijerka.

„To je ogromna odgovornost, ne bila mu u koži“, rekla je Brnabić osvrćući se na Vučićeve „pripreme“ za sastanak sa Putinom.

Brnabić: Očekujem otvaranje bar jednog klastera u pregovorima sa EU

Očekujem otvaranje barem jednog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), a nadam se otvaranju i dva, jer imamo najpozitivniji izveštaj Evropske komisije u proteklih nekoliko godina, posebno u oblasti vladavine prava, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Po prvi put smo slali mesečne izveštaje o vladavini prava Evropskoj komisiji i zemljama članicama, mnogo smo radili na tome i imali smo konkretne rezultate, ocenila je Brnabić.

Ona zato očekuje da sredinom decembra bude međuvladina konferencija i da tokom slovenačkog predsedavanja „otvorimo te klastere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari