Brojne mere protiv bele kuge 1Pirot Foto: Wikipedia

Tribinu pod nazivom“Populaciona politika i natalitet“ organizovali su Gradska uprava Pirot, Udruženje socijalnih radnika Pirotskog okruga, Udruženje pedagoga i psihologa Pirotskog okruga i Odbornička grupa SPS Pirot u Skupštini grada Pirota.

Cilj je definisanja demografskih problema i predlaganja konkretnih mera populacione politike koje su neophodne za revitalizaciju našeg društva.

– Da je gradska vlast, kao i SPS, koja je 14 godina deo lokalne vlasti, prepoznala značaj ovog problema, dokaz su brojne mere populacione politike koje postoje u Pirotu i koje se godinama sa uspehom sprovode, rekao je zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović. O konkretnim merama koje Gradska uprava preduzima u cilju povećanja nataliteta govorila je šefica Odseka za poslove društvene brige o deci Nadica Adamović.

– Kad je reč o populacionim merama to su novčana pomoć bračnim parovima za vantelesnu oplodnje, roditeljski dodatak za prvorođeno dete, novčana pomoć za treće dete, pravo na novčanu pomoć za dete čiji roditelji žive na selu, besplatan boravak trećeg deteta u vrtiću i mnogo drugih mera. Lokalna samouprava iz budžeta isplaćuje i novčane pomoći nezaposlenim majkama, samohranim roditeljima, za lečenje dece, obezbeđuje besplatne udžbenike, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, deci bez roditeljskog staranja, daje sportske stipendije i još mnogo toga. Ukupno se za ove namene iz gradskog budžeta na godišnjem nivou izdvoji preko 60 miliona dinara, rekla je Adamovićeva.

Prema podacima Porodilišta Opšte bolnice Pirot, prošle godine rođeno je 10 beba manje nego 2016. godine, ali da se poslednjih godina broj novorođenčadi stabilizovao na oko 600 beba. U 2017. godini rođena je 581 beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari