"Brz tempo života donosi i trend kraćih odmora" 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Politika Engleske i njena mešanja u Srednju Evropu, centralna su tema na naslovnicama jugoslovenske dnevne štampe, te poslednje julske nedelje 1938. godine.

"Brz tempo života donosi i trend kraćih odmora" 2Engleski premijer Čemberlen spreman je da potpiše sporazum sa Hitlerom, prenosi Pravda. Na njegovom dnevnom redu nalazi se tačka o zbližavanju ove dve države, ali sve zavisi od toga da li će biti mirnog rešenja Čehoslovačkog pitanja. Ovo zbližavanje dolazi odmah nakon potpisivanja sporazuma između Egleske i Italije, zapaža ovaj list.

Beogradska železnička stanica ispratila je 200 hiljada putnika za dva letnja meseca, piše Pravda. Kako se navodi najpopularnija letovališta u Kraljevini, leta 1938. godine, jesu Bled, Bohinje i banje širom Srbije.

Uprkos proboju novog, vazdušnog, saobraćaja železnice u Jugoslaviji i dalje su van konkurencije. Karta više traži se za gornji Jadran, Sušak, Split, Šibenik i mnoge gradove Slovenije. Među neprimorskim gradovima rekord po broju turista postavljaju Sarajevo, Valjevo, Skoplje i Niš.

Brz tempo života, zapaža Pravda, donosi i trend kraćih odmora.

„Kod našeg sveta odomaćila su se kraća putovanja, takozvani izleti nedeljom ili vikendom. Beogradska železnička stanica, zbog toga, svake nedelje ima za 24 sata 24 lokalna voza, to će reći da svakog sata iz Beograda polazi jedan izletnički voz“, piše ovaj list.

Iako i dalje prži julsko sunce pored onih koji su iz prestonice otišli na obale Jadrana, banje, sela ili pak spas traže na gradskim kupalištima ima onih koji pristižu u Beograd, pripremajući se da ispune zimske želje i potrebe svojih mušterija. Reč je o beogradskim drvarima-trgovcima koji već sada dovlače ugalj i drva za predstojeću zimsku sezonu, objašnjava Pravda.

Stovarišta vrve od radnika koji dovlače vagone uglja ili drva i polažu ih na beogradski, od vreline upekao, asfalt. Ovi radnici za Pravdu kažu da će cena goriva ove zime skočiti za razliku od prošle sezone, ipak cene još ne mogu da odrede, zavisiće od oštrine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

"Brz tempo života donosi i trend kraćih odmora" 3Vreme izveštava iz Peći gde će na čelo Srpske pravoslavne crkve „danas“ biti ustoličen novi poglavar, a reč je o Patrijarhu Gavrilu. Rođen kao Đorđe Dožić u selu Vrijcima, u Crnog Gori, u čuvenom bratstvu Medenica i kako prenosi Vreme „zapojen je od detinjstva osećajem pravde, vere i rodoljublja“.

Predsednik Vlade Milan Stojadinović doputovao je dan ranije u Kotor, gde je dočekan od više hiljada Crnogoraca koji su želeli da stisnu ruku „svojemu čoveku“. Kako Vreme prenosi, hiljade buktinja osvetljivalo je put od Kotora do vrha Lovćena a sve u čast premijera.

„Nikada nijedan stručni režiser neće moći i umeti da da onu sliku koju je mogla da da samo jedna bezgranična ljubav naroda, kakva je ljubav crnogorskog življa prema premijeru Stojadinoviću. Samo je ljubav jedne velike ljudske mase bila u stanju da za nekoliko minuta vatrama rasvetli nekoliko desetina kilometara zmijolikog puta od Zaliva do vrha Lovćena“, prenosi atmosferu dočeka Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “„Brz tempo života donosi i trend kraćih odmora“”

  1. Ко је ова особа са веома неукусном фризуром која се често пјављује на фотографијама у рубрици „Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravda“? Ако у архиви немате слике неке особе која лепше изгледа и има јасније дефинисан пол (род?), онда би било боље да ваша рубрика буде без било каквих илустрација.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.