Budućnost imaju oni koji se najduže sećaju prošlosti 1Partizansko gorblje na Dovarju Foto: Nenad Kovačevoć

Dan pobede, 9.maj, obeležen je u Užicu, gde su, u organizaciji Narodnog muzeja i SUBNOR iz tog grada, položeni venci i cveće na Partizanskom groblju na Dovarju.

Na spomen-obeležje, koje je posvećeno sećanju na pogibiju 175 boraca tokom Drugog svetskog rata, vence i cveće su položili predstavnici Grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a i drugih udruženja boraca, SPS, a bili su prisutni građani i učenici Osnovne škole „Slobodan Sekulić“.

Istakvši da je 9.maj „simbol pobede nad fašizmom i kapitulacijom nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu“, Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, poručio je da se „sa najvećim poštovanjem odaje pošta ljudima koji su pružili otpor okupatoru i dali svoje živote, uvereni da je ta žrtva vredna borbe za slobodu“.

– Aantifašistički front je pokazao da se masovnim otporom može slomiti nadmoćnost okupatora i izvojevati sloboda, koja je skupo plaćena milionima žrtava… Naš dug i dug generacija koje dolaze je da se uvek podsećamo na herojsku borbu i stradanja našeg naroda – naveo je Nešić i poručio da će „budućnost imati oni koji se najduže sećaju prošlosti“.

Prigodnim kulturno-umetničkim programom, Dan pobede je, u organizaciji Srpsko-ruskog kluba iz Užica, obeležen i u Gradskom kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari