Bura oko Zakona o policiji: „Poslednji ekser u sanduku ljudskih prava“ 1Foto: MUP

U javnosti se ne stišava polemika oko nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima. Iako je do njegovog konačnog usvajanja ostalo još nekoliko javnih rasprava, pojedini predstavnici opozicije i nevladinih organizacija jednoglasno poručuju da se zakon mora povući, jer ugrožava prava i slobodu građana.

Sve je duži spisak onih koji se protive predlogu novog Zakon o policiji. Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Miroslav Aleksić za list Nova kaže da će pozvati građane na proteste ako Zakon ne bude povučen iz skupštinske procedure.

„Zakon o policiji je tačka ključanja o kojoj Srbija ne sme ćutati. On se mora povući iz procedure, a ako se to ne dogodi, Srbija će se podići na noge i verujem da će građani zajedno sa poslanicima, mi u parlamentu, oni ispred, odbraniti pravo na slobodu i uređenu državu, a ne privatnu državu kao d.o.o. Aleksandra Vučića“, rekao je Aleksić.

A kako bi se usvajanje zakona sprečilo, u parku preko puta Skupštine je organizovan protest na kom je poručeno da stavke koje se predlažu ugrožavaju slobodu i mnoga prava građana. Ugroženo je, ukazuju, i buduće održavanje protesta.

„Guši se tako što nam se nameće da policija može da nas bije u svakom slučaju u kom policija smatra da je protivpravan, da je bilo kakvo okupljanje protivpravno, pa makar i ovo ovde, po novom zakonu ta policija ukoliko proceni da treba da upadne u vaš stan ona može da upadne bez ikakve odluke suda na osnovu sopstvene sumnje“, naglasio je Čedomir Stojković, predsednik grupe Oktobar.

„Ja mislim da je ovaj zakon poslednji ekser u sanduku ljudskih i građanskih prava i ukoliko to dozvolimo bićemo zaista u ogromnom problemu, hapšenja nam slede, svi mi ovde imamo krivične i prekršajne prijave koje smo do sada dobijali, u budućnosti će to biti pojačano i pritisak na sve nas će biti ogroman“, kaže Biljana Stojković, kopredsednica Moramo.

Novim nacrtom zakona o policiji se uvodi nešto na šta kao društvo nismo spremni, poručuje Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. Ako se predloženo usvoji, navodi, da će privatnost građana biti ozbiljno narušena biometrijskim prikupljanjem podataka o ličnosti.

„Koje će se vršiti na jedan masovan i neselektivan način, to bi direktno dovelo do kršenja prava građana na privatnost da ne govrim sad o nekim mogućim zloupotrebama kojih bi izvesno bilo pre ili kasnije, dalje je tu zaštita od torture koja nije adekvatno adresirana u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima na brojnim mestima“, ističe Ilić.

Pre više od godinu dana, na molbu predsednika Aleksandra Vučića povučen je tadašnji predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Opozicija i stručna javnost su i tada ukazivali da je sporan iz više razloga, kritikovali su i to što su policiji data šira ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari