Bura u Advokatskoj komori Vojvodine 1

Nakon burnih dešavanja u Advokatskoj komori Beograda oko promene rukovodstva, na red je došla Advokatska komora Vojvodine (AKV).

Epilog smene rukovodstva u AKV, koju pređašnji predsednik AKV Srđan Sikimić naziva nelegalnom, stigao je u obliku krivične prijave koju je Sikimić podneo protiv novoproglašenog rukovodstva na čelu sa advokatom Vladimirom Beljanskim.

Sikimić tvrdi da je Beljanski ušao u prostorije komore uz pomoć pajsera, u prisustvu privatnog obezbeđenja, nasuprot pripadnika policije.

Na taj način, nadležnosti i ovlašćenja komore – pečat, ključevi i raspolaganje računom od dva miliona evra – prešli su u ruke Vladimira Beljanskog.

Advokatica Mirjana Jovanović Tomić, saradnica Srđana Sikimića, objašnjava za Danas da je prijava podneta jer je „pajserom pravo isterano iz komore“ kada je Beljanski došao sa saradnicima, u pratnji policije „bez naloga“ da „upadne“ u komoru i preuzme funkciju predsednika „za koga se proglasio nezakonitim putem, na takozvanoj skupštini komore“. Ona kaže da će insistirati da se ti izbori ponove jer „nije nama bitno ko je izabran već da li je ispoštovana izborna procedura koja je propisana aktima AKV“.

Advokat Vladimir Beljanski, kao novoizabrani predsednik AKV, pak tvrdi da je Sikimić taj koji je vršio opstrukciju izbora novog rukovodstva već duže vreme.

– On je pokušao da spreči održavanje skupštine u nekoliko navrata, uveo je privatno obezbeđenje u prostorije komore… Zato je skupština održana u alternativnom prostoru i donela je odluku da novo rukovodstvo preduzme sve potrebne mere za ulazak u svoj posed, tvrdi Beljanski, podsećajući da je Sikimiću mandat istekao još u januaru.

Beljanski kaže da ovoj krivičnoj prijavi „ne pridaje mnogo značaja“, jer svaki građanin ima pravo da podnese prijavu protiv nekog, dok, podseća, da je „podnošenje lažnih prijava – kažnjivo“.

Na tvrdnju Beljanskog da je „sve odrađeno u skladu sa propisima“, advokatica Jovanović Tomić odgovara da „ta grupa oko Beljanskog insistiranje na zakonu naziva spočitavanjem i autoritarnim ponašanjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari