Bursać: Unormaljivanje nenormalnog traje duže od 30 godina 1Scena iz filma "Dara iz Jasenovca" Foto: Aleksandar Letić

Novinar iz Banjaluke Dragan Bursać izjavio je danas da je film „Dara iz Jasenovca“ deo projekta „unormaljivanja nenormalnog“ koji traje već duže od 30 godina, a čiji je cilj da se opravdaju fašistički zločini iz Drugog svetskog rata i ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

„Oko dve hiljade četnika bilo je pridodato ustaškim jedinicama, SS jedinicama i Princ Eugen jedinici u neprijateljskoj ofanzivi na Kozaru 1942. godine. Četnici su imali i zadatak da civile isporučuju u ustaške logore Stara Gradiška, Jasenovac i Jastrebarsko. Film Dara iz Jasenovca služi za promociju kvislinške i nacističke ideologije kako bi se negirali zločini četnika“, rekao je Bursać na Podgoričkom novinarskom forumu.

On je ocenio da je na prostoru nekadašnje Jugoslavije neophodno raditi na osnivanju antifašističke mreže, čiji zadatak bi bio da „masama govori istinu“.

Novinar i pisac iz Beograda Tomislav Marković rekao je da su čitave generacije u Srbiji odrastale na „potpuno sumanutoj ideologiji“ u poslednjih 35 godina.

„Oni odrastaju uz televiziju sa nacionalnom frekvencijom, poput Hepi televizije, na kojoj ratni zločinci ćaskaju o ratnim zločinima“, kazao je Marković.

I prema njegovim rečima, antifašizam je jedina alternativa nacionalizmu na postjugoslovenskom prostoru, kao i činjenica da je zajednički kulturni prostor, uprkos svemu, opstao i da je „neuništiva“ činjenica da nam je jezik zajednički.

„Mi imamo tradiciju koja je zasnovana na ravnopravnosti, pravdi, jednakosti, i koja je protiv rata i nasilja. I nama je potrebna ideja i vera. Neophodno je da se formira politička snaga koja bi bila zasnovana na ideologiji koja nije nacionalistička“, rekao je Marković.

Novinar iz Podgorice Darko Šuković ocenio je da se Crna Gora nalazi pod napadom velikosrpskog nacionalizma iz Beograda i dodao da je Crna Gora „klasična medijska kolonija“ Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari