Čačanski novinar optužuje predsednika KK Partizan za otkaz 1

Novinar čačanske TV Telemark Nebojša Jovanović tvrdi da je dobio otkaz na toj televiziji zato što se visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) iz tog grada Ostoja Mijailović žalio na njegove tekstove koje objavljuje u lokalnom nedeljniku Čačanske novine.

Jovanović kaže da su mu predstavnici menadžmenta TV Telemark predočili da su imali sastanak sa biznismenom, republičkim poslanikom i predsednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem na kome se on žalio da je Jovanović u Čačanskim novinama “pisao negativno o njemu“.

– Kao uslov da nastavim da radim na TV, menadžment je tražio da napustim Ozon medija u okviru koga radi Ozon radio, portal Ozon Press i sedmičnik Čačanske novine gde sam stalno zaposlen, što sam ja odbio, objašnjava Jovanović.

Prema njegovim rečima, vlasnik televizije rekao mu je da Mijailović nije izričito zahtevao da bude otpušten, već da je on „shvatio poruku“, zbog čega nije mogao “da rizikuje da izgubi finansijska sredstva koja ima od lokalne samouprave za direktan prenos sednica čačanske skupštine i okolnih gradova na medijskim konkursima“.

– Zahvalili su mi se na saradnji i rekli da to danas tako funkcioniše, navodi čačanski novinar.

Ostoja Mijailović, koji vodi nekoliko firmi u Čačku i Beogradu, demantovao je da je vršio bilo kakav pritisak.

– Niti sam pričao sa vlasnikom televizije o Jovanoviću, niti me ta stvar zanima. Nisam neko ko može, ko želi i ko hoće da vrši pritisak na bilo koga. Uvek sam bio otvoren za saradnju sa novinarima. Sada se nalazim u avionu i čekam let za Ženevu i odgovaram na vaša pitanja. Ne pada mi na pamet da bilo koga pritiskam za bilo šta. Žao mi je što je tako ispalo, ali ja s tim slučajem nemam apsolutno nikakve veze, naglasio je Mijailović.

Dugogodišnja dopisnica agencije Beta iz Čačka Vesna Bjelić kaže da je ne iznenađuje ovakva vrsta pritisaka političkih moćnika.

– Ne smete da ih prozovete, ne smete ništa negativno da napišete o njima, jer od tog trenutka postajete njihovi neprijatelji. Oni ne biraju sredstva kako da vas ućutkaju. Nažalost, mediji nemaju dovoljno novca da mogu da rade samostalno, zbog čega vlasnici pre ili kasnije podležu političkim pritiscima, kaže ona.

Jeremić: teško je biti novinar u unutrašnosti

Slučaj čačanskog novinara Nebojše Jovanovića samo je jedan od primera sa kakvim se sve problemima suočavaju novinari u unutrašnjosti, kaže predsednik Izvršnog odbora UNS Petar Jeremić. „Mnogo je teže biti novinar u malom gradu gde se svi poznaju, gde svi znaju gde stanujete, koji auto vozite ili u kom kafiću pijete prvu jutarnju kafu“, naglašava Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari