Čanak: Izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini pokušaj legitimizacije etničkih čišćenja 1Foto: Printscreen/YouTube/N1

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kritikovao je danas najavljeni predlog izmena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ocenio da je to pokušaj legitimizacije i legalizacije posledica etničkih čišćenja i ratnih zločina koji su počinjeni u toj državi tokom ratova iz devedesetih godina 20. veka.

„To je pokušaj legitmizacije i legalizacije stanja u Bosni i Hercegovini proizvedenog ratom, čime se etnička čišćenja i nepojamni ratni zločini zapravo perdstavljao kao nešto što je oportuno i korisno“, rekao je Čanak novinarima.

Prema njegovim rečima, najstrašnija posledica je potpuno ukidanje mogućnosti političke vidljivosti onih naroda koji su zbog etničkih čišćenja i ratnih zločina postali manjina na tim prostorima, kao i Jevreja i Roma.

On je citirao gradskog većnika iz Tuzle Omera Berbića koji je optužio visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da predloženim izmenama zakona sprovodi „politički genocid nad Bosancima“.

„Ovakva mera je pucanj u nogu građanima koji se osećaju kao Bosanci. Iz nemogućnosti da Bošnjaci biraju Hrvate, Hrvati Bošnjake te iz već poznate nemogućnosti da biramo ljude i građane, ovo je samo temelj za potpuni nacionalni raspad i etabliranje velike Srbije i velike Hrvatske. Ova mera je pucanj u noge Bosancima kao ideji i konceptu te je pitanje da li ćemo se ikada oporaviti“, naveo je Berbić, a citirao Čanak.

Berbić je poručio Šmitu da takve izmene izbornog zakona „predloži u Bundestagu za pokrajine Bavarske ili Berlina, a Bosne neka se mani“.

„Što bi rekao Abudlah Sidran, nemam ništa protiv velike Srbije i Hrvatske ali neka ih prave na sprat. Kao da genocid nad Bošnjacima nije bio dovoljan, sada se nudi genocid i nestajanje Bosanaca i Bosne i Hercegovine kao naše jedine države“, rekao je Berbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.