Sada je već svakome jasno da se mora doneti novi Ustav Srbije i da u tom dokumentu Vojvodina mora da dobije mesto koje zaslužuje, po najvišim evropskim standardima. Mesto autonomne, građanske, slobodne, prosperitetne Vojvodine, za koje su se generacije pre nas već jednom izborile.

Ako mi ligaši od toga ikada odustanemo, tu borbu nema ko da vodi – poručio je u subotu u Žablju lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Čanak je podsetio da su pre osam godina Vojislav Koštunica i „njegovi saučesnici“ doneli Ustav za koji je Liga upozoravala da će doneti zlo i nepravdu. Podsetio je i da je tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš pozvao Vojvođane da ne glasaju za taj ustav i da su se oni tome odazvali, zbog čega Ustav nije prošao u Vojvodini, iako ga njeni građani poštuju.

– Od sutra počinjemo akcije u kojima ćemo govoriti o Vojvodini, i neophodnosti promene Ustava Srbije – rekao je Čanak u svom govoru okupljenima, koji je prethodio tradicionalnoj šetnji 1.000 vojvođanskih zastava. Predsednik LSV se osvrnuo na licemerje političara koji se deklarativno zalažu za iste ciljeve kao i njegova partija.

– Šta radite na drugim mestima, a niste sada ovde sa vojvođanskom zastavom u ruci? Pitam šta radite, osim što ometate sve ono za šta se Liga od svog osnivanja bori – naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija misli da izađe iz ponora u kome se nalazi, mora da se suoči sama sa sobom i obešteti Vojvodinu za sve ono što joj je učinjeno u proteklom periodu.

Nakon govora predsednika LSV, ligaši su sa hiljadu zastava prošetali centralnim ulicama Žablja.

Decenija nepoštovanja

Govoreći o vojvođanskoj zastavi, Čanak je podsetio da je pre deset godina Skupština AP Vojvodine donela odluku o njoj, te da su ta zastava, kao i grb usvojen dve godine ranije, postali simboli građanske i slobodne Vojvodine. Dodao je da Srbija tih deset godina krši sopstveni Ustav. „Pre deset godina uspeli smo da čvrsto u ruku uzmemo i visoko podignemo ovu zastavu koja znači ravnopravnost ljudi koji žive u Vojvodini, koja znači slobodu i autonomiju. Deset godina ne možemo da se izborimo da se ispoštuje ta zastava i još važnije sopstveni Ustav“, istakao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari