Danas je na Kubi teško naći rezervnu gumu ili čašu jogurta. Klime su isključene na paklenoj vrućini. Fabrike se zatvaraju usred dana, a radnici odlaze kućama bez toplih obroka. Kuba je ovog leta naredila oštre mere za štednju energije, a tajanstveni Savet ministara i Centralni komitet Komunističke partije će se sastati da razmotre kako postići još veće uštede kako bi se uhvatili u koštac sa budžetskim deficitom i naglim padom prihoda od izvoza.

Vlada je nametnula štednju iako od Venecuele dobija besplatnu naftu, što hrani glasine da Kuba iza leđa prodaje petrolej predsednika Uga Čavesa da bi došla do gotovine. Pre će biti da su restrikcije rezultat globalne finansijske krize koja je pogodila slabu kubansku ekonomiju koja nakon prošlogodišnjih uragana još uvek nije stala na noge.

Predsednik Raul Kastro se obratio narodu i od njega zahtevao da prione na posao jer sem sebe nema koga da krivi. Aktuelne restrikcije na Kubi su male u odnosu na stroge mere uvedene tokom takozvanog specijalnog perioda, kada je Kuba bila gotovo na ivici gladi pošto su subvencije iz propalog Sovjetskog Saveza presušile. Trenutna situacija na Kubi još uvek nije gora od one u kojoj je bila 2004. kada je ostrvo zbog tehničkih problema u elektranama svakodnevno na nekoliko sati bilo u mraku. Iz tog razloga, hrana i mleko su se kvarili, ventilatori i pumpe nisu radili, a televizori, frižideri i ostala tehnika bila je upropašćena zbog kratkih električnih spojeva.

Ipak, i ovog leta sve što se uštedi ulaže se u zemlju u kojoj gotovo svi rade za državu i gde je prosečna plata manja od 20 dolara mesečno. Cena nikla, glavnog izvoznog proizvoda Kube, gotovo je dvostruko manja nego prošle godine, saopštila je kanadska korporacija Šerit, koja je najveći energetski partner Havane. Kubanska vlada je 1. juna naredila štednju energije, što je deo šireg plana o smanjenju državnog budžeta za šest odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari