Ćavi Ernandez: Legenda ponovo kod kuće 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Ćavi Ernandez prihvatio je molbu uprave i navijača Barselone i potpisao ugovor po kojem bi trebalo da bude trener tog kluba do 2024. godine.

– Ovo je najveći klub na svetu i radiću naporno da ispunim vaša očekivanja. Barselona ne prihvata nerešene rezultate ili poraze. Moraćemo da pobeđujemo u svim utakmicama – rekao je na zvaničnom predstavljanju na „Kamp Nou“ stadionu, a kojem je prisustvovalo 25.000 navijača, koji se nadaju da bi legendarni igrač mogao da bude „mesija umesto Lionela Mesija“.

Jedan od najvećih igrača u istoriji Barselone otišao je svojevremeno kao kapiten iz najvećeg kluba na svetu.

Vraća se u ruševinu, zaduženu do guše, koja je primorana da prodaje najbolje igrače kako bi preživela.

Od onoga što je Ćavi ostavio iza sebe pre pet godina – ostali su ime, muzej trofeja, loša uprava, prosečna ekipa i nerealna očekivanja navijača.

Možda surovo zvuči ali je činjenica da Ćavi ne bi bio izabran za trenera da je Barselona imala novac da dovede nekog poznatijeg i iskusnijeg stručnjaka.

Njegova prednost u odnosu na konkurenciju jeste to da je pristao da radi za malu platu i da će navijači imati više strpljenja za njega nego što su imali za trojicu njegovih prethodnika.

A Barselona se nalazi u nevolji iz koje se teško izlazi onako kako zamišljaju navijači, koji žele da se u isto vreme vrati dug i osvajaju trofeji sa timom u kojem više nema Mesija.

Njihov pritisak je toliki da je uprava od januara 2020. smenila tri trenera, i na dug od 1,2 milijarde evra dodala još 33 miliona evra, koliko mora da isplati onima koje je najurila sa klupe u poslednje dve godine.

A sve to iza nekog ugla posmatraju saudijski prinčevi ili bogati američki investicioni fondovi i čekaju svoju priliku da preuzmu ono što pretekne.

Ćavi Ernandez Kreus rođen je 25. januara 1980. godine u Terasi, malom katalonskom gradiću, a već sa pet godina počeo je da trenira fudbal u istoimenom lokalnom klubu.

U čuvenu Barseloninu školu fudbala La Masija, koja je u poslednjih nekoliko godina takođe samo senka onoga što je nekada bila, stigao je sa 11 godina.

U Al Sad prelazi 2015 godine, a u Kataru je i završio igračku karijeru i iste 2019. započeo trenersku.

Sa klubom i reprezentacijom Španije osvojio je sve najvažnije trofeje, a u paru sa Andresom Inijestom desetak godina činio najbolji tandem veznih igrača na svetu.

Dovođenjem Ćavija Barselona nema šta da izgubi, ionako su navikli da smenjuju trenere. Sve preko toga biće i više nego što su se nadali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.