Nekoliko predmeta koji su navodno pripadali Ernestu Če Gevari biće izloženi na aukciji u Dalasu, Teksas. Kubanac Gustavo Viljoldo, bivši agent CIA koji je 9. oktobra 1967. nadgledao sahranu revolucionara ubijenog dan ranije, ponudiće na prodaju i pramenove Če Gevarine kose, javili su američki mediji.

Nekoliko predmeta koji su navodno pripadali Ernestu Če Gevari biće izloženi na aukciji u Dalasu, Teksas. Kubanac Gustavo Viljoldo, bivši agent CIA koji je 9. oktobra 1967. nadgledao sahranu revolucionara ubijenog dan ranije, ponudiće na prodaju i pramenove Če Gevarine kose, javili su američki mediji. U razgovoru za agenciju DPA, Viljoldo tvrdi da nije motivisan željom da zaradi novac.
– Da je Kuba zaista slobodna, ovi objekti bi se nalazili u Nacionalnom muzeju u Havani – rekao je ovaj nekadašnji špijun, koji je posle kubanske revolucije emigrirao u Sjedinjene Države. Gustavo Viljoldo kaže da je muzej u Havani jedina institucija kojoj bi poklonio svoju kolekciju ali, s obzirom na to što su i dalje na vlasti komunisti, odlučio je da je proda.
– Moja deca nisu zainteresovana za ove predmete, ali za mene oni imaju veliku istorijsku vrednost i ne želim da budu izgubljeni kada umrem – tvrdi on.
Pored pramenova kose koju je uzeo sa ubijenog Gevare, Viljoldo namerava da na aukciju stavi i fotografije mrtvog revolucionara i njegove otiske prstiju. Početna cena ovih „trofeja“ je 100.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari