Čedomir Stojković: Vulin ugrožava nacionalne interese, on je Putinov agent 15 godina 1Foto: Medija centar

– Imenovanje Aleksandra Vulina za direktora BIA direktno ugrožava nacionalne interese Srbije, i dovodi zemlju na rub izolacije, kaže za Danas Čedomir Stojković, advokat i osnivač Saveza građana „Grupa Oktobar“, dodajući da je Aleksandar Vulin Putinov agent već 15 godina.

On dodaje da su u okviru Grupe oktobar razvili kriterijume za identifikaciju Putinovih agenata u Srbiji, što rade u okviru tima TIMARS.

– Povezivanje sa političkim i bezbednosnim strukturama u zemlji i inostranstvu daje nam legitimitet i stručnost u tom identifikovanju. Planirali smo da prvu listu o Putinovim agentima u Srbiji objavimo sredinom decembra, ali ovaj haos oko imenovanja Vulina za šefa BIA nam nalaže korekciju planova, i zato sada objavljujemo činjenicu – Aleksandar Vulin jeste Putinov agent u Srbiji već petnaest godina i kao takvog ga identifikujemo – ističe Stojković.

Prema njegovim rečima, ovo identifikovanje ne vrše samo oni, već i međunarodna zajednica.

– Zato u eri kada je Evropa istorijski ujedinjena u odbrani svojih vrednosti od režima Vladimira Putina, imenovanje Vulina, Putinovog čoveka za šefa obaveštajnog aparata, direktno svrstava zemlju u Putinove satelite, i u pogledu Evrope i Rusije, stavlja Srbiju na stranu Rusije. Evropski parlament je već savetovao Evropsku komisiju da preispita finansijska davanja Srbiji zbog podrške Rusiji, a NATO je nedavno savezništvo Srbije sa Rusijom identifikovao kao bezbednosni problem, što uistinu i jeste – kaže Stojković.

On dodaje da ceo diplomatski kor vidi Vulina kao Putinovog agenta, te će imenovanje Vulina za direktora BIA neminovno dovesti do postepene izolacije zemlje, koja sada ne mora biti formalna kao što je bila devedesetih, već će biti neformalna u vidu prezira prema antievropskom ponašanju Srbije, “što će u koncu dovesti do toga da tržište EU izvrši laganu supstitucije naše robe i direktno dovesti do daljeg siromašenja ove ionako siromašne države”. EU bi, smatra Stojković, vršila politički suicid ukoliko bi i dalje finansirala Srbiju u kojoj će šef obaveštajnih službi sada biti Putinov čovek.

– Istovremeno, ne sme se zaboraviti da je neposredno pre ruske agresije na Ukrajinu, Vulin, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, dogovorio sa Petruševim, šefom obaveštajnih službi Rusije, intervenciju Rusije u „obojene revolucije u Srbiji“, što je Vulin objavio tada i na sajtu MUP-a. To znači da je tada, u decembru prošle godine, dogovorena obaveštajna intervencija Ruske Federacije u demokratske i političke procese u Srbiji u cilju očuvanja režima Aleksandra Vučića na vlasti u svakom onom slučaju u kojem njegova vladavina bude ugrožena, jednako kako Rusija obaveštajno interveniše u Belorusiji, i kako je u januaru intervenisala u Kazahstanu radi očuvanja režima Tokajeva – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima, Rusija će čuvati režim Aleksandra Vučića jednako kako mu je pomagala i do sada.

– Vulin je sada u BIA na specijalnom zadatku, jer će nezadovoljstvo naroda zbog politike Vučića postajati sve veće, i kao što je DB svojim zločinima bio u funkciji očuvanja režima Slobodana Miloševića, sada će BIA preko Vulina braniti režim Vučićev režim, ali uz strašniju okolnost u odnosu na devedesete godine, jer Rusija u oktobru 2000. godine nije komandovala DB-om, ali će sada preko Vulina direktno komandovati BIA-om – smatra naš sagovornik.

On dodaje da su od danas obaveštajne strukture zemlje u otvorenom sukobu sa svojim građanima onako kako su bile devedesetih.

– Vulin će pred BIA postaviti dva zadatka. Prvi da se spreči bilo kakva promena pro-ruskog narativa radi dalje podređenosti države ruskim i Putinovim interesima. I drugi, da BIA direktno interveniše u politiku i eliminiše svaki rizik za promenu vlasti. I Vulin i Vučić su delimično deca Slobodana Miloševića i te tehnike ne da im nisu nepoznate već su im vrlo bliske – naglašava Stojković.

U Grupi oktobar su, kaže, predvideli ovakve događaje i njihove aktivnosti biće usmerene na eliminisanju ovih pretnji i građenju patriotskog balansa, “jer nisu samo Vulin i Vučić stasavali devedesetih godina kao „politička deca“ Slobodana Miloševića, stasavali smo i mi koji smo se protiv Miloševića borili”.

– Na kraju, ne sme se izgubiti sa radara činjenica da su mnogi Rusi pobegli od režima Vladimira Putina u Srbiju, gde brojni imaju i politički angažman u organizovanju borbe protiv tamošnjeg zločinačkog režima, i ja ih poznajem. Imenovanje Vulina za šefa BIA stvoriće i međunarodne skandale, jer će Vulinov prijatelj i šef Bocan Haračenko zahtevati da BIA prikuplja podatke o tim ruskim državljanima i da ih dostavlja Putinu, iako će to biti protivpravno, jer neće postojati odluke sudova za to – navodi Stojković.

Time će, dodaje, BIA direktno raditi na očuvanju režima Vladimira Putina, a to će otvoriti međunarodni skandal jer će jedna mala zemlja Srbija u sred Evrope pomagati Putinu u eliminisanju svoje opozicije, kojoj će ceo svet želeti da pomogne.

– I to neće biti ništa novo, jer smo sve to već videli u decembru 2021. godine kada je uhapšen Pivovarov u Rusiji, tako što su Patruševom odneti snimci negovog prisluškivanja koji su nastali nezakonito u Srbiji, i odneti u nezakonito u Rusiju, u organizaciji Vulinovog ministarstva. U eri ruske agresije na Evropu, niko u svetu neće tolerisati Vulinovo suzbijanje ruske opozicije, i kada do toga dođe, posledice će snositi cela zemlja – zaključuje Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari