Čemu služi licenca za direktora škole i kako se dobija? 1Foto: Učionica u Tehničkoj školi/D.Zlatić

Od 2018. do 2022. godine ispit za licencu za direktore na teritoriji cele Srbije položilo je ukupno 709 direktora škola, od oko 1.700 koliko ih ima u celoj Srbiji, saznaje Danas u Ministarstvu prosvete.

 

Od onih koji su licencu stekli, 522 direktora rukovode školama u centralnoj Srbiji, a 187 ih je u Vojvodini.

Kada je licenciranje počelo krajem 2018, plan je bio da svi rukovodioci obrazovnih ustanova steknu licencu u roku od dve godine, kao što predviđa zakon.

Međutim, pandemija korona virusa usporila je celu proceduru, zbog čega neki direktori nisu ispunili zakonom predviđenu obavezu. To ih, međutim, nije sprečilo da ostanu na rukovodećim pozicijama, niti su zbog toga smenjeni, ali se pokazalo da licenca itekako može da bude (zlo)upotrebljena kada zatreba.

O tome svedoči slučaj Vladimira Ristića, direktora OŠ „Dositej Obradović“ u Omoljici u dva mandata, koji je bez trećeg imenovanja ostao upravo zbog toga što nije položio ispit za sticanje licence.

Da su se nadležni držali zakona on je trebalo da bude razrešen još početkom 2021, ali im to nije bilo sporno do nedavno, niti je, kako nam je sam Ristić rekao, inspekcija u svojim pregledima ikada potezala pitanje njegove licence.

Neverovatno zvuči obrazloženje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da su tek po prijemu zapisnika o vanrednom inspekcijskom nadzoru od 28. novembra prošle godine saznali da Ristić nije u zakonski propisanom roku položio, niti prijavio ispit za direktora ustanove.

Tokom prvog mandata on nije ni mogao da dobije licencu budući da je Pravilnik koji uređuje celu proceduru objavljen u avgustu 2018, a tek u novembru te godine su prvi direktori polagali ispit.

Ristiću je drugi mandat počeo 27. januara 2019, i tokom njegovog trajanja trebalo je da stekne licencu, ali on navodi da iz objektivnih razloga izazvanih pandemijom korona virusa, to nije uspeo.

Sekretari škola sa kojima smo razgovarali kažu da korona jeste razlog zbog kog su jedno vreme bili stopirani ispiti za licencu za nastavnike i stručne saradnike, pa samim tim i za direktore, te da je pandemija uticala i na odvijanje obuka čije je polaganje uslov da bi se izašlo na ispit.

Ideja o licenciranju direktora škola u cilju profesionalizacije te funkcije stara je dve decenije. Mnogo vremena je proteklo dok nije osmišljena procedura i donet pravilnik kojim se uređuje postupak za dobijanje licence.

Da bi mogao da polaže ispit za sticanje licence, direktor najpre mora da prođe obuku, koju realizuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na dva načina: interaktivnim obukama u grupi od najviše 30 učesnika i individualnim učenjem na daljinu.

Program obuke traje od 16 do 104 sata, odnosno od dva do 13 dana i nije isti za sve. Odluku o tome u kom obimu i koji sadržaj će polagati donosi komisija za svakog pojedinačnog kandidata, pa tako, na primer, najmanje vremena treba direktorima koji imaju više od šest godina iskustva na poslovima rukovođenja školom, koja je u spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada ocenjena najvišom ocenom (četvorkom).

Po završetka obuke, kandidat je u obavezi da u roku od tri meseca sprovede istraživanje, izradi istraživački izveštaj i pripremi svoj portfolio, nakon čega se može prijaviti za polaganje ispita za direktore.

Polaganje ispita za licencu organizuje Ministarstvo prosvete, odnosno Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje (za direktore ustanova sa sedištem na teritoriji Vojvodine). Nakon prijave ispit se organizuje u roku od 15 do 20 dana (u zavisnosti od potpunosti dokumentacije).

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje Danasa da li u Srbiji ima direktora kojima je formalno istekao zakonski rok u kome je trebalo da steknu licencu, a i dalje se nalaze na čelu škola.

– Ministarstvo vodi računa o dinamici obuka koje su uslov za prijavu ispita, da nema zastoja u njihovoj realizaciji, a da je odgovornost direktora da se na vreme prijave za obuke, da nakon obuka završe sve predispitne radnje u pogledu istraživanja i pripreme portfolija i da se u roku od tri meseca prijave za polaganje ispita. Ministarstvo prosvete je u više navrata posredstvom školskih uprava podsećalo direktore na njihove obaveze – navode iz Ministarstva.

Kažu da u održavanju obuka nema zastoja, a da je jedini prekid u realizaciji ovih aktivnosti bio tokom pandemije kovida.

– Zbog ovih vanrednih okolnosti, kao olakšavajuća okolnost za direktore koji je trebalo da polažu ispit za licencu omogućeno je kandidatima da, umesto da polažu ispit za licencu u roku od dve godine od dana postavljenja, to učine u roku od dve godine od završetka obuke. Od 2018. do 2022. godine program obuke je prošlo 1.630 kandidata – navode iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari