Čemu služi QR kod na novim računima? 1Foto: Bojan Cvejić / Danas

Mesec dana je prošlo od uvođenja sistema e-fiskalizacije a jedan deo građana još uvek ne zna za šta služi QR kod koji bi trebalo da se nalazi na dnu svakog računa koji je izdat prethodnih nedelja.

Naime, ovaj QR kod  omogućava građanima da i sami postanu inspektori.

Njegovim skeniranjem građani mogu da provere da li prodavac kod koga su kupili robu poštuje zakon odnosno da li je račun validan i da li je promet prijavljen Poreskoj upravi.

Skeniranje je moguće nekom od aplikacija za skeniranje QR koda.

Druga opcija je da se QR kod fotografiše, a onda da se na fotografiji izabere opcija Google lens, nakon čega se pojavljuje URL ka sajtu Poreske uprave gde se otvara stranica sa informacijama o statusu računa.

Račun može biti ispravan i u tom slučaju dobija se poruka „Račun je proveren“.

Druga mogućnost je da „Račun nije validan“ i tada se kupac obaveštava da to nije „konačni račun prodaje“ odnosno da „račun nije registrovan“ pa se kupac moli da slučaj prijavi poreskoj upravi.

Takođe kupcima se nudi opcija „žurnal“. Klikom na ovu opciju, kupac vidi prikaz žurnala (računa) koji je poslat u bazu podataka Poreske uprave i može da ga uporedi sa računom koji im je izdat.

Čemu služi QR kod na novim računima? 2              Čemu služi QR kod na novim računima? 3

Prijava sumnjivih računa i nagrada

Ako je kupcu iz bilo kog razloga račun sumnjiv, postoji opcija i prijave Poreskoj upravi. Ako se ispostavi da je prijava ispravna i ako dovede do krivičnog gonjenja prodavca zbog utaje poreza, kupac odnosno osoba koja je podnela prijavu kvalifikuje se za nagradnu igru.

Da bi se prijavio sumnjivi račun, potrebno je da kupac unese određene podatke. Na početku može uneti lične podatke za kontakt (ime, imejl adresu ili broj telefona).

Kako se naglašava, ova polja su opciona i sve informacije koje unesete su potpuno poverljive (odnosno, neće biti podeljene sa bilo kime).

– Koriste se samo da biste se kvalifikovali za nagradu u slučaju da dođe do krivičnog gonjenja obveznika za poresku utaju. Da biste se prijavli za nagradu, obeležite polje Prijavi se za nagradu – stoji u uputstvu.

Posle eventualnog ostavljanja kontakt podataka treba otpremiti sliku računa koji je kupac dobio. Kupac takođe treba da sačuva i fizički primerak računa ako ga ima.

Nakon toga označavaju se razlozi za prijavu računa a može se dati i opis razloga.

Nakon što se prijava završi, kupac dobija potvrdnu poruku sa uputstvima o danjem toku prijave.

Deset miliona do polovine meseca

Sistem e-fisklaizacije počeo je da se primenjuje od početka maja.

Pre dve nedelje ministar finansija Siniša Mali kazao je da je do tada izdato preko deset miliona računa sa QR kodom.

Osim što Poreska uprava ima bolji uvid u to šta se dešava na terenu, i građani mogu da provere da li su računi ispravni, tako što će skenirati QR kod i na taj način pomoći državi u borbi protiv sive ekonomije. Podsećamo da je novi model u Republici Srbiji obavezan od 1. maja 2022. godine. Zahvaljujući novom sistemu, suzbija se nelojalna konkurencija, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent – rekao je Mali.

Određene grupe su ostale izuzete iz sistema e-fiskalizacije, uključujući i pijačne prodavce i to zahvaljujući protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.