Centru "Živeti uspravno" potrebna pomoć: Ako ne uplate pet miliona dinara, račun će im biti blokiran 1Foto: Centar "Živeti uspravno"

Centar „Živeti uspravno“ pokrenuo je trajnu kampanju prikupljanja sredstava u cilju podrške radu te organizacije, za aktivnosti koje opštine i gradovi u kojima je organizovao ili organizuje asistenciju nisu pokrili.

U saopštenju Centra „Živeti uspravno“ ističe se da je prvi cilj ove kampanje da do 18. decembra obezbede sredstva za otklanjanje blokade računa koja danas iznosi oko 5,7 miliona dinara.

„Pozimo vas da donacijom i deljenjem linka o kampanji podrže Centar u ovom trenutku da bi od januara mogao da nastavi da organizuje personalnu asistenciju, peer i podršku u donošenju odluka i da bismo mi, koji koristimo asistenciju u Novom Sadu i dalje imali direktan izbor licenciranog pružaoca i da bismo svi zajedno mogli da nastavimo zastupnički rad za optimalan nivo i punu dostupnost personalne asistencije kao potencijalnog prava svih u skladu s čl. 19 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom“, naveli su u saopštenju.

Zainteresovani mogu uplatiti donacije na račun 340-11001286-31, ili na osnovni račun s koga se direktno izmiruje blokada 340-5350-79, ili preko stranice kampanje.

Predstavnici Centra zahvaljuju svima na donašnjoj podršci, te podsećaju da im je u ovom trenutku jako važno da odblokiraju račune i nastave sa pružanjem podrške ljudima koji su se za nju odlučili i s radom na njenom unapređenju, a imajući u vidu petnaestogodišnje iskustvo u organizovanju asistencije i više od 23 godine savetodavnog, konsultativnog i edukativnog rada na polju ostvarivanja ljudskih prava.

„Kad odblokiramo račune, kampanja se nastavlja za pokrivanje troškova radnih prava personalnih asistenata/kinja, sem rada, koje Grad Novi Sad trenutno ne pokriva“, poručuje se u saopštenju.

Centru "Živeti uspravno" potrebna pomoć: Ako ne uplate pet miliona dinara, račun će im biti blokiran 2
Foto: Centar „Živeti uspravno“

Centar “Živeti uspravno” je 2002. godine proistekao iz savetovališta za psiho-socijalnu podršku.

Od 2008. godine organizuje uslugu personalne asistencije osobama sa invaliditetom, za šta od juna 2014. ima licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Centar je inicirao pokretanje usluge personalne asistencije u Novom Sadu i njeno uvođenje u odluke o socijalnoj zaštiti Novog Sada i Bačke Palanke.

Tako je zahvaljujući naporima ove organizacije, Novi Sad jedini grad u Srbiji koji od juna 2021. godine namenski sufinansira optimalni nivo usluge personalne asistencije, uključujući celodnevnu podršku, ali još uvek ne pokriva podršku u potpunosti u celom iznosu.

Milica Ružičić Novković, predsednica ovog Centra, kaže da je neizvesno da li će od januara 2024. godine uopšte moći da pružaju ulugu personalne asistencije.

– Razlog zašto se suočavamo sa blokadom računa je taj što mi u poslednjih deset godina, svake godine imamo manje dva miliona dinara uplaćivano od onoga što nam je potrebno“, rekla je ona.

Do sada njihove je usluge koristilo više od 350 osoba. Trenutno asistenciju koristi 16 osoba iz Novog Sada, 3 studentkinje van njega, a za jednu devojku se organizuje podrška u donošenju odluka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari