Sjedinjene Američke Države i Češka Republika potpisale su inicijalni sporazum o početku postavljanja radara američke baze antiraketnog štita na nekadašnjoj sovjetskoj teritoriji, izvestila je agencija AP. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je juče u Pragu da je štit „dobar dogovor za Češku“.

Sjedinjene Američke Države i Češka Republika potpisale su inicijalni sporazum o početku postavljanja radara američke baze antiraketnog štita na nekadašnjoj sovjetskoj teritoriji, izvestila je agencija AP. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je juče u Pragu da je štit „dobar dogovor za Češku“. Rajsova je izjavila da će naredni predsednik SAD odlučiti da li će i kako biti građen antiraketni sistem, ali da je „s obzirom na to da pretnja iz Irana raste teško zamisliti da će bilo koja administracija odustati od efektivnog zastrašivanja“.
Američki državni sekretar i češki premijer Miroslav Topolanek naglasili su prethodno značaj buduće baze za čitav NATO, iako je za sada reč o bilateralnom projektu. Češka je svoj pristanak SAD dala posle kratkih i glatkih pregovora tokom samita NATO-a u Bukureštu početkom aprila. Bazu, međutim, prema najnovijim anketama, odbija 68 odsto Čeha i to upravo stoga što je to za sada isključivo bilateralni projekt sa SAD a ne planira se da radar bude pod komandom NATO.
Topolanek je rekao da bi odbijanje američkog radara bilo ista sudbinska greška, kao kada je Čehoslovačka posle Drugog svetskog rata na direktivu SSSR odbila Maršalov plan pomoći obnovi ratom razorene Evrope. „Takvu grešku po mom mišljenjenju sebi više ne možemo da dozvolimo“, kazao je Topolanek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari