Češki premijer Bohuslav Sobotka dobio je blagoslov vlade da odbije da Češka primenjuje sankcije na izvoz roba tzv. dvostruke namene Rusiji, koje se mogu upotrebiti i za civilne i vojne potrebe zato što bi to pogodilo češku mašinsku industriju. „Češka će iskoristiti pravo na primedbe u nastojanju da zaštiti svoju mašinsku industriju u oblasti roba dvostruke namene“, kazao je juče novinarima Sobotka tokom sednice vlade.


Sobotka je izrazio nadu da bi do sutra, kada EU namerava da precizira dalje sankcije, moglo da bude jasno da li će informacije o napretku u pregovorima Ukrajine i Rusije doneti realne rezultate. „Realne rezultate koji bi omogućili EU da napusti politiku eskalacija sankcija“, kazao je češki premijer.

Najava Sobotke da Češka ne mora da prihvati baš sve iz novog paketa sankcija izazvala je žestoke sporove u Češkoj, pa i u samoj vladi. Lider najmanjeg koalicionog partnera, Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke, vicepremijer Pavel Bjelobradek optužio je premijera da napušta Ukrajinu isto kao što su Čehoslovačku u Minhenu 1938. godine napustili zapadni saveznici i dali blagoslov Hitleru da anektira Sudete i kasnije rasparča zemlju.

Opoziciona desnica izdejstvovala je vanrednu sednicu Poslaničkog doma parlamenta na kojoj će premijer Sobotka morati da se naredne srede pravda i objašnjava da li je svojim odbijanjem daljih sankcija Rusiji oštetio ugled zemlje. Uz premijera je stao vicepremijer i lider stranke ANO, milijarder Andrej Babiš, koji je kazao da kao i Sobotka vidi da sankcije Rusiji „do sada nisu dale efekte“. „Češka bi trebalo da se uključi u krizu oko Ukrajine na drugačiji, solidaran način. Sigurno je da jesmo spremni na neke žrtve da podržimo Ukrajinu, ali trebalo bi da više pomažemo ljudima koji se tamo muče. Recimo, možemo da im pošaljemo i poljsku bolnicu“, kazao je Babiš.

Predsednik Češke Miloš Zeman zauzeo se za još oštrije sankcije nego što planira u ovom novom paketu EU, ali samo u slučaju verodostojnih dokaza da Rusija sprovodi invaziju na Ukrajinu. Ukoliko takvih dokaza nema, predsednik Zeman apelovao je da se sve sankcije ukinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari