Vlada Srbije na poslednjoj sednici donela je odluku o raspuštanju SO Bela Palanka i imenovanju petočlanog privremenog organa, četvrte prinudne uprave od 2001. godine naovamo.
Za predsednika privremenog organa imenovan je Goran Miljković (DS), a članovi su Saša Mladenović (G17 plus), Vojkan Popović (DSS), Dejan Dimitrijević (Nova Srbija) i Miomir Krstić (SPS).

Vlada Srbije na poslednjoj sednici donela je odluku o raspuštanju SO Bela Palanka i imenovanju petočlanog privremenog organa, četvrte prinudne uprave od 2001. godine naovamo.
Za predsednika privremenog organa imenovan je Goran Miljković (DS), a članovi su Saša Mladenović (G17 plus), Vojkan Popović (DSS), Dejan Dimitrijević (Nova Srbija) i Miomir Krstić (SPS).
Dosadašnji predsednik SO Milivoje Cvetković kaže da zvanično nije dobio nikakav dopis od ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića.

Demonstracija sile

Predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić (SPS) kaže da nije bilo razloga za raspuštanje lokalne skupštine.

– Ovo je demonstracija sile republičke vlasti i bolje pozicioniranje pred predstojeće republičke i lokalne izbore, jer stranke koje čine republičku vladu ovde su bile u opoziciji. Sastav Privremenog organa ne odražava odnos snaga u raspuštenoj Skupštini, ali Vlada to nije ispoštovala. Tačno je da je u oktobru 17 odbornika vratilo mandate i da su na njihova mesta, na osnovu Zakona o lokalnim izborima, došli drugi sa liste. Sednice Skupštine su normalno održavane i bilo je kvoruma, dakle nije tačno da sednica lokalnog parlamenta nije bilo – kaže Spasić.

– Vlada Srbije četvrti put raspušta SO i uvodi privremene mere. Po tome smo verovatno najpoznatiji u Srbiji i mislim da smo za Ginisovu knjigu rekorda. Nema razloga za ovakvu odluku, ali pošto je Vlada pala, demokratama se ljulja tlo pod nogama, pa su rešili da prave štete i u drugim sredinama gde nisu na vlasti – kaže Cvetković.
Goran Miljković, koji je i potpredsednik OO DS u Beloj Palanci, kaže da je Skupština opštine raspuštena zbog višemesečnog nefunkcionisanja. Privremeni organ će pokušati da obezbedi funkcionisanje lokalne samouprave i pripremiti lokalne izbore. Uspostavićemo saradnju i sa predsednikom opštine – rekao je Miljković, dodajući da je lokalnu skupštinu trebalo raspustiti još ranije jer je u oktobru prošle godine 17 od 29 odbornika vratilo svoje mandate, a SO nije imala kvorum za održavanje sednica.
Dosadašnji predsednik SO Milivoje Cvetković demantuje optužbe DS da SO nije funkcionisala od 5. septembra prošle godine.
– Sve odluke koje su donete na sednicama SO posle 5. septembra su validne. Usvojili smo i budžet Opštine, na koji su četiri ministarstva dala saglasnost – rekao je Cvetković.
Goran Miljković naglašava da je odluka Vlade Srbije o raspuštanju SO očekivana. – Od 29 odbornika 9. oktobra prošle godine 17 je podnelo ostavke na svoje mandate. Od tada SO ne funkcioniše i sve odluke, donete na sednicama SO su nelegitimne. Sve te odluke mi ćemo preispitati na prvoj sednici Privremenog organa. Sve odluke, uključujući i odluku o budžetu opštine za ovu godinu, Privremeni organ će najverovatnije poništiti, a zatim će budžet, kao i druge odluke ići na ponovno usvajanje – rekao je Miljković, dodajući da je SPS imala devet od 29 odborničkih mandata, DS – osam, SRS – pet, po dva odbornika DSS, PSS i grupa građana, i jednog odbornika G 17 plus.
Potpredsednik OO Nova Srbija Bela Palanka i član Privremenog organa iz ove stranke Dejan Dimitrijević smatra da je odluka tehničke vlade Srbije o uvođenju privremenog organa u vreme predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore nepotrebna.
– Kratak je i period za funkcionisanje ovog organa, a odluka je nelegitimna i zbog povrede člana 86. Zakona o lokalnoj samoupravi – rekao je Dimitrijević.
Predsednik Glavnog odbora SPS i zamenik predsednika opštine Bela Palanka Aleksandar Živković uvođenje prinudne uprave naziva hajdučijom G17 plus i DS. – Ovo je nepoštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi od strane okrnjene tehničke Vlade i izigravanje izborne volje građana, četvrti put. Kad su prvi put uvedene privremene mere u našoj opštini mi smo na sudu dokazali da su one bile neustavne i protivzakonite. Obratićemo se i ovoga puta Vrhovnom sudu i opet dokazati da je prekršen zakon. Ovim je dozvoljeno da isti ljudi više puta, zarad ličnih interesa, obavljaju vlast u Beloj Palanci i zloupotrebljavaju izbornu volju građana – rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari