Čije je vakuf groblje? 1Foto: S. Župljanin

Od minule srede ujutru, u Novom Pazaru ponovo se „otvoreno“ osluškuje netrpeljivost dve islamske zajednice (IZ) – IZ Srbije i IZ u Srbiji.

Njihovo međusobno nepriznavanje i netrpeljivost, započeti od raskola u oktobru 2017. godine, ponovo su izašli na videlo i zapretili novim međumuslimanskim podelama i sukobima.

Ovog puta povod je izgradnja Islamskog centra čiji je investitor IZ Srbije.

Izgradnja tog objekta počela je, pre skoro mesec dana, na parceli do Velikog muslimanskog groblja.

IZ Srbije tvrdi da Islamski centar gradi na sopstvenoj parceli i da je to katastarski validno.

IZ u Srbiji smatra da se to gradi na vakufu Mearif, gde se nalazi groblje, pa su njihovi uposlenici i pristalice, u sredu ujutru, blokadom prilaza parceli, gde se izvode građevinski radovi, krenuli u odbranu vakufa.

Posla je imala i policija, koja je odmah po prijavi „da više osoba postavlja metalnu ogradu na prilaznom delu puta gde se gradi Islamski centar, izašla na lice mesta“.

U policijskom saopštenju se navodi, da su zatekli „veći broj građana“, koji kod sebe nisu imali oružje, da su sa njima obavljeni razgovori i da je o svemu obavešteno novopazarsko Osnovno tužilaštvo „koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela, niti prekršaja i da im se dostavi izveštaj“.

Istog dana reagovala je i Gradska građevinska inspekcija donošenjem rešenja o zatvaranju spornog gradilišta, zato što ne postoji tabla sa podacima o dozvoli i izvođaču radova i zbog neobeleženosti gradilišta.

Izvođaču radova ostavljen je rok da inspekcijskih službama dostavi neophodnu dokumentaciju.

Obe strane tvrde da su o nastalom sporu obavestile nadležne državne organe, pa ako oni ne reaguju „svojom pravdom će reagovati na njihovu“.

U internet bazi katastra stoji da je nosilac prava na spornim parcelama IZ, ali ne i koja.

Sandžački muftija IZ u Srbiji Abdurahman Kujević, nekim lokalnim medijima, rekao je da je „služba IZ u Srbiji sa uposlenicima i vernicima odbranila dalju uzurpaciju vakufske imovine“, da se u Katastru Srbije parcela 245471 vodi na IZ „jedinu legalnu i legitimnu“, da parcela ima više od 32 ara i da je druga IZ Srbije duboko ušla u posed IZ u Srbiji „gradeći nekakav svoj objekat“.

Kujević je naglasio da su o svemu obavestili nadležne državne organe, pa kad oni nisu reagovali ništa im nije ostalo „nego da sa svojim uposlenicima i vernicima, da na licu mesta, zaustave bahato i arogantno ponašanje“.

Sa druge strane, reisu-l-ulema IZ Srbije Sead Nasufović kaže da Islamski centar grade na parceli koja pripada Republici Srbiji, da je grad Novi Pazar korisnik, a „IZ, bez navođenja koja, ima pravo korišćenja“.

– To nije razlog za ovakvu reakciju, već se iza toga kriju neke druge loše namere. Bojim se, da žele da se ponovi ono što smo gledali prethodnih godina, da se ponovo izazove međumuslimanski sukob. Ukoliko dođe do toga, štetu neće trpeti samo muslimani, već svi građani. Ne radi se o zaštiti vakufa, jer je muslimansko groblje vakuf svih muslimana – naglašava reisu-l-ulema Nasufović. IZ u Srbiji sebe smatra jedinom legalnom i legitimnom zajednicom muslimana, a drugu naziva paraverskom tvorevinom. Najatraktivnije lokacije u gradu smatra vakufskom imovinom, na koju ona isključivo pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari