Cilj diskreditovati i zastrašiti Tatjanu Vojtehovski 1Tatjana Vojtehovski Foto: N1

Raspisivanje poternice za voditeljkom emisijom „Život priča“ Tatjanom Vojtehovski ima za cilj njeno javno diskreditovanje i zastrašivanje, smatraju sagovornici Danasa – Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC).

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu raspisalo je poternicu za Vojtehovski zbog navodnog neodazivanja sudu, iako ona nije ni znala da se protiv nje skoro tri godine vodi postupak zbog navoda u emisiji „Život priča“ iz 2016. godine u kojoj je ugostila Natašu Naletinu, majku kojoj su oduzeta deca i predata na starateljstvo moćnom ocu.

Temom kako bogati i moćni očevi u sprezi sa istom sutkinjom Lidijom Alagić, sudskom veštakinjom Nadom Janaković i advokatom Draganom Krajnovićem ekspresno oduzimaju decu majkama i dobijaju starateljstvo, Vojtehovski se bavila u narednim emisijama.

Nedim Sejdinović ističe da se ovde očigledno radi o smišljenoj sudskoj zavrzlami koja ima za cilj da javno diskredituje novinarku „koja ima hrabrosti i umeća da se bavi neuralgičnim tačkama našeg društva i koja ne preza od toga da se zameri veoma moćnim ljudima, i onima u svetu politike i onima u svetu pravosuđa“.

Kako ukazuje, ne može biti nikako slučajno da sud raspiše za nekim poternicu zbog neodazivanja sudskom pozivu a da taj neko za sudski proces nije ni čuo.

– U pitanju je marifetluk i maltretiranje, koje kao da je smišljeno ispred neke lokalne prodavnice uz ispijanje piva, a ne u instituciji koja bi trebalo da bude sinonim za pravo i pravdu, ističe Sejdinović.

Kako naglašava, apsolutno veruje koleginici Vojtehovskoj kada kaže da nije čula ni da postoji proces koji se tri godine vodi protiv nje, „tim pre jer sam i ja bio u sličnoj situaciji, i zamalo nisam bio priveden iako sam bio samo svedok u procesu“.

– Drugo je, ne manje važno, pitanje: kako to da umesto da pred pravosuđem odgovaraju oni koje su Vojtehovska i njeni sagovornici razotkrili u jednoj zaista mučnoj i protivzakonitoj raboti – na kraju novinarka izlazi pred sudiju kao optužena. Ni to nije slučajno. Očigledno se želi poslati poruka da je u ovom društvu zabranjeno otvarati ovakve teme, odnosno progovoriti o gadnoj sprezi moćnika i pravosuđa, koja – što je više nego evidentno – itekako postoji. Pravosuđe nije samo u rukama vlasti već i u rukama onih koji imaju novca. Ostali valjda treba da traže pravdu negde drugde, naglašava Sejdinović.

Vanja Macanović iz AŽC-a ističe da je slučaj koji se vodi protiv Vojtehovski još jedan u nizu slučajeva gde se, prvenstveno novinarke, zastrašuju da ne rade svoj posao, „jer će doživeti ovo što sada doživljava Vojtehovski ili će morati da plaćaju ogromne iznose na ime naknade štete, kao što je to sud naložio Ivon Jafali“.

– Vojtehovski je u svojim emisijama omogućila i da javnost sazna da je veštakinja, koja je psiholog, koristila psihološke testove koji nisu odobreni u Srbiji. Na taj način je bila u mogućnosti da proizvoljno, kako to odgovara strani u postupku koju zastupa predmetni advokat, tumači rezultate i daje ocene o roditeljskoj podobnosti, i na taj način favorizuje roditelja koji je politički i finansijski moćniji, naglašava Macanović.

Zbog čega je Treće osnovno javno tužilaštvo baš sada, tokom leta, ističe Macanović, odlučilo da ubrza postupanje u predmetu koji se vodi protiv Vojtehovski „ostaje za sve nas nepoznanica“.

Tužilaštvo istražuje sudiju, veštakinju i advokata?

Kako za Danas ukazuje Vanja Macanović, po dopisu koji je Republičkom javnom tužilaštvu uputila Ženska platforma sa zahtevom da se preispita rad predmetne veštakinje, sudije i advokata (Nade Janković, Lidije Alagić i Dragana Krajnovića, prim. aut), Više javno tužilaštvo u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, oformilo je predmet pod br. KTR 2641/17 u kome su tek tokom prošle godine sprovođene predistražne radnje. „AŽC, koji je bio pozvan kao svedok, odazvao se pozivu, ali informacije o tome da li je tužilaštvo našlo da tu ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka nemamo“, ističe Macanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari