CINS: Vozača firme Prointer policija saslušala nakon što nije dostavio paket SNS-a 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Jedan nedostavljeni SNS paket pred izbore prošle godine otkrio je nove veze Prointera i SNS-a i sumnjivu ulogu Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca tokom kampanje. CINS otkriva i kako je jedan vozač zbog svega ovoga završio u policiji.

Zadatak je bio jasan.

Vozač firme Prointer, tek što se vratio sa dvonedeljnog odsustva, dobio je nalog od šefa da ode da preuzme pakete u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca na Topčideru.

Zavod se inače bavi izradom novca, ličnih karata, pasoša i platnih kartica, ali ovi paketi su bili drugačiji – nosili su oznaku Srpske napredne stranke (SNS). Bio je 8. novembar prošle godine, nešto više od mesec dana pred izbore, i tih dana su mediji pisali da su pojedini građani od SNS-a dobijali pakete sa različitim namirnicama.

Pri preuzimanju paketa vozač je dobio i spisak imena, adrese i brojeve telefona ljudi kojima je trebalo da ih isporuči.

Ono što tada nije mogao ni da pretpostavi je da će ga zbog jednog od njih ispitivati policija samo desetak dana kasnije.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao je uvid u izjavu koju je ovaj vozač dao policajcima. Ona ukazuje na moguće skrivene troškove vladajućeg SNS-a tokom predizborne kampanje, kao i nove veze sa Prointerom, firmom na čijoj adresi se nalazio i kol centar za ovu stranku.

Takođe, baca sumnju i na nezakonito postupanje Zavoda, institucije u okviru Narodne banke Srbije u kojoj je zaposlen bio i Andrej Vučić, brat predsednika Srbije.

Prema rečima policijskog inspektora u penziji Siniše Jankovića policija je trebalo da ispita detaljnije ovaj slučaj:

„Načelo kriminalistike je da je potrebno gledati šire i dublje jer iza male stvari se krije velika (…) To je savršeni ulazni materijal i početna informacija za policiju za dalje ispitivanje“.

Vozač je spakovao pakete i krenuo da ih razvozi. Kako se navodi u službenoj belešci iz razgovora sa policijom, građane je morao da zove sa svog privatnog telefona, jer je službeni bio umrežen i sa njega nije mogao da obavlja pozive.

Kada je pozvao jednu od osoba sa spiska, ona mu je rekla da nije kod kuće i da ne može da preuzme paket. Odgovorio joj je da će je neko pozvati sutra i tada dostaviti.

Ovaj paket je na kraju dana vratio u firmu i predao ga jednom od kolega zajedno sa spiskom. Sutradan nije više razvozio pakete, već se bavio svojim redovnim poslom.

Ipak, s obzirom da ju je zvao sa privatnog broja, žena kojoj nije dostavio paket je nastavila njega da zove jer joj paket i dalje nije bio dostavljen. Nije želela da prihvati njegovo objašnjenje šta se desilo i uveravanje da će neko drugi da ga donese. Nastavila je da ga zove i šalje poruke, zbog čega ju je blokirao.

Nedugo zatim zvali su ga iz policije da da izjavu povodom ovog slučaja što je i učinio 17. novembra u policijskoj stanici Voždovac.

Vozač nije želeo da govori za CINS.

CINS je stupio u kontakt sa policajcem Darkom Lazićem koji je od vozača uzeo izjavu. On je rekao da ne pamti taj slučaj konkretno, ali da se onda kada postoji prijava obavi razgovor sa onim protiv koga je podneta.

Da li ima i kog krivičnog dela, određuje tužilac, kaže.

„Naše je da utvrdimo činjenično stanje, da dođemo do informacija. Ako on (tužilac prim.aut.) kaže da je za privatnu tužbu, onda se obavesti stranka da privatno tuži, za sve ostalo je tužilac nadležan da odredi koje je krivično delo i da li ga ima“.

Za sve ostale informacije policajac Lazić nam je rekao da se obratimo MUP-u koji nije odgovorio na naša pitanja, između ostalog i da li su navodi radnika dalje ispitivani.

Iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva za CINS kažu da je policija zbog ovog slučaja konsultovala dežurnog tužioca koji je smatrao da nema elemenata krivičnog dela i uputio podnosioca prijave na privatnu tužbu.
Prointer i Srpska napredna stranka nam nisu odgovorili na pitanja, dok je žena koja je prijavila vozača samo kratko rekla:

„Zaboravite to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari