Grčki premijer Aleksis Cipras juče je kritikovao poslanike iz redova svoje partije Sirize, uoči glasanja grčkog parlamenta o još jednom paketu reformi koje su međunarodni poverioci postavili kao uslov za pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći od 86 milijardi evra za Atinu. Reforme se tiču pravosuđa i finansija.


Cipras je optužio članove Sirize koji se protive sporazumu s kreditorima da se „kriju iza sigurnosti njegovog potpisa“. On je rekao da je grčki narod „polagao nadu“ u sposobnost vlade da nađe rešenje za dužničku krizu. Od 149 poslanika grčkog parlamenta 32, uključujući bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo je prošle nedelje protiv prvog paketa reformi, dok je šestoro bilo suzdržano. Pošto mu je deo članova Parlamenta okrenuo leđa, podrška Ciprasu u vladajućoj koaliciji je opala na 123 poslanika, malo više od minimuma od 120 poslanika, koliko je potrebno da bi se održala manjinska vlada.

Dopisnici javljaju, prenele su agencije, da Cipras i dalje uživa ogromnu popularnost u svojoj zemlji iako je bio primoran da prošle nedelje prihvati uslove kreditora. Prema njihovoj oceni, ako bude raspisao vanredne izbore tokom sledećih nekoliko meseci, bilo bi veliko iznenađenje da ne odnese glatku pobedu i ojača svoju poziciju. Razlog za to, tvrde dopisnici, treba tražiti u činjenici da je opozicija u rasulu i da se Grcima dopada činjenica da odaje utisak da brani nacionalni ponos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari