Članovi akademske zajednice predali zahtev za ostavke rukovodstva RTS 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/MO)

Članovi akademske zajednice su u Beogradu Radio-Televiziji Srbije predali zahtev za ostavke rukovodstva te medijske kuće.

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović je novinarima kazao da taj zahtev predaju zbog toga što rukovodstvo javnog servisa nije reagovalo na prethodni zahtev, od pre tri nedelje, za promenu uređivačke politike RTS. Taj zahtev je tada potpisalo više od 140 članova akademske zajednice.

„Tražimo ostavku celokupnog rukovodstva RTS-a koje smatramo odgovornim… Imali su dovoljno vremena da odgovore, a nisu hteli. Time su pokazali da svesno krše Zakon o informisanju“, izjavio je Prvanović.

Ukoliko zahtev za ostavke ne bude uvažen, Prvanović je za 29. februar najavio protest akademske zajednice na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Govoreći o zahtevu za promenu uređivačke politike, Prvanović je rekao da se po izostanku reakcija vladajuće Srpske napredne stranke vidi „indikativno kršenje Zakona o javnim medijskim servisima“.

Dekanka Filozofskog fakulteta u penziji Marija Bogdanović izjavila je da televizijske stanice s nacionalnom frekvencijim netačno prikazuju stanje u društvu, da se ne vidi siromaštvo, skandali i loši uslovi za rad u Srbiji.

„Utisak je da živimo u uređenom društvu, a kada pogledate studije stanje je drugačije“, istakla je ona.

U zahtevu je blizu 2.000 članova akademske zajednice i građana Srbije potpisalo peticiju za hitnom izmenom uređivačke politike RTS-a, nezadovoljni načinom na koji javni servis izveštava o bitnim događajima u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.