Crkva ćuti o mizoginiji i relativizaciji fašizma 1Foto: Fonet

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve juče nisu želeli da komentarišu izjavu mitropolita Amfilohija u kojoj on Srpkinje naziva ubicama većim i od Hitlera.

„Srpkinje su postale majke čedomorke, koje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini, Hitler i Broz, i ovi ovde na Kosovu i Metohiji“, rekao je mitropolit tokom liturgije. Njegove reči su izazvale burne negativne reakcije u javnosti, dok su crkveni velikodostojnici ostali nemi na mizoginiju i relativizaciju fašizma.

U kabinetu patrijarha rekli su za Danas da nema ko da nam odgovori na pitanja u vezi sa izjavom mitropolita, dok je sekretar vladike Irineja Bačkog, inače portparola SPC, poručio da episkopu treba vremena da odgovori na (jedno) pitanje, te da ćemo odgovor, možda, dobiti narednih dana. Od svih sveštenika koje smo kontaktirali, jedini koji su želeli da komentarišu izjavu mitropolita Amfilohija bili su penzionisani prota Milorad Golijan i đakon Nenad Ilić.

– U Srpskoj pravoslavnoj crkvi izgleda da nedostaje ljubavi. Prisutna je neka posebna psihologija u kojoj nema dovoljno ni hrišćanske ni ljudske ljubavi. Treba govoriti protiv abortusa, ali na suprotan način od onog koji radi mitropolit Amfilohije – kaže prota Golijan. Veliki broj abortusa, prema njegovom mišljenju, posledica je nedostatka ljubavi i tolerancije u društvu.

– Deca se rađaju iz ljubavi, bilo da su roditelji u braku ili ne. Nebitno je. I deci treba ljubav, a u Srbiji je nema dovoljno. Kad bi me neko pitao o abortusu, tako bih govorio. Ne bih dozvolio sebi da govorim na drugi način i drugim rečima. Pravoslavlje je religija ljubavi i predstavnici crkve bi morali da govore isključivo tim jezikom i tim terminima – izričit je prota.

Đakon Nenad Ilić imao je malo više razumevanja za izjavu mitropolita Amfilohija, mada smatra da njegov rečnik ipak nije bio primeren.

– Razumem šta je hteo da kaže. Verovatno se u svom kameno-pesničkom stilu prejako izrazio. Sa druge strane, možda se niko ne bi obazirao na tako važan problem da se on ne postavi bombastično – kaže za Danas đakon Ilić.

Sociolog religije i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu Đokica Jovanović ocenjuje za Danas da je izjava mitropolita „na rubu pameti“.

– To je najblaže što mogu da kažem. To se ne može komentarisati. Ono što me čudi je što SPC ćuti pred takvim stvarima, izjavama nacističkog tipa punih mržnje prema ženama. Strašno je to što Amfilohije zna da njegove reči imaju odjeka i uticaja među kvazireligioznim ljudima, koji pokušavaju da stvore nakaradni patrijarhat u 21. veku. Pustimo veru na stranu, pitam se da li on ima osećaj za ljudsku odgovornost? Gde je tu humanizam? – ističe Jovanović. On dodaje da je mitropolit uvredio sve žene, jer Srpkinje nisu mimo sveta niti su po bilo čemu izuzete.

– Da li to znači da će sutra muževi da biju žene? Da li on priziva nasilje u porodici, nazivajući žene ubicama i okrivljujući ih za abortuse? Crkva ima najveći uticaj kod autoritarnih i konzervativnih slojeva društva, a znamo na koji način oni razmišljaju i kako se ponašaju – zaključuje Jovanović.

Srpska pravoslavna crkva je izričito protiv abortusa, međutim, po prvi put je na tu temu neki od crkvenih velikodostojnika uputio ovako skandalozne reči. Dosadašnja politika SPC je bila da se ne ograđuje od ispada pojedinaca u svojim redovima, što će po svoj prilici učiniti i sada.

Skroza: Ne davati medijski prostor

Novinarka Vremena Tamara Skroza smatra da se nakon niza skandaloznih izjava, mitropolitu Amfilohiju ne bi trebalo davati medijski prostor.

– On je žedan reflektora i pažnje, i ciljano „gađa“ u „sigurnu metu“, u temu i stav za koji zna da će izazvati opšte zgražavanje. Njime bi ozbiljnije trebalo da se bavi samo institucija koja ga je angažovala, a koju bruka na svakom koraku – navodi Skroza za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari