Crnogorska agencija traži utvrđivanje odgovornosti TV Happy, Pink M i RTS 1Foto: StockSnap/pixabay

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore saopštio je da će od srpskog regulatora zatražiti utvrđivanje odgovornosti televizija Hepi, Pink M i RTS zbog kršenja standarda i najavio mogućnost ukidanja emitovanja programa tih televizija na teritoriji Crne Gore.

SAEM u saopštenju navodi da će od Regulatornog tela Srbije za elektronske medije (REM) zatraži da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti Hepi TV, TV Pink M i TV RTS1 zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama i da preduzme adekvatne mere.

SAEM to traži jer je uočio da ti RTV-emiteri koriste „pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti“.

„Podsećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti“, ističe crnogorska Agencija za elektronske medije.

Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao REM Srbije da preduzme „neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku“.

„SAEM izražava očekivanje da će Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji, u skladu s našom dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok”, navodi se u saopštenju.

Na taj način bi se, piše AEM, „doprinelo promociji i efikasnoj primeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana“.

„Ukoliko se i nakon isteka roka nastavi kršenje medijskih standarda, Savet Agencije će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore“, upozorila je Agencija za elektronske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari