Crnogorska partija: I u Srbiji sankcionisati Hepi i Pink 1Foto: Pixabay/350543

Crnogorska partija sa sedištem u Novom Sadu pozvala je danas Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu da donese odluku o sankcionisanju emitera televizijskog programa TV Hepi i TV Pink zbog odnosa ta dva medija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti koji žive u Srbiji.

U saopštenju Crnogorska partija podseća da je Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore doneo odluku da na tri meseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja u okviru televizijskih programa TV Hepi (Dobro jutro Srbijo, Ćirilica i Posle ručka) i TV Pink M iz Srbije (Novo jutro).

Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, ukazuje se u saopštenju.

Crnogorsaka partija navela je da u Srbiji žive pripadnici crnogorskog naroda i da očekuje od svoje države Srbije jednaku zaštitu od ovakvih diskriminatorskih sadržaja. Sloboda izražavanja podrazumeva i odgovornost za izgovorenu reč i uloga REM je da spreči da se zloupotrebljavaju nacionalni mediji za širenje uvredljivih i diskriminatorskih sadržaja prema pripadnicima nacionalnih zajednica koji žive u Srbiji, ocenila je Crnogorska partija.

Ceneći da se radi o pitanju od javnog interesa za Srbiju, u kojoj živi 40.000 građana crnogorskog naroda i čija zaštita zahteva sprovođenje mera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, Crnogorska partija traži da se preduzmu mere protiv te dve televizije zbog emitovanja sadržaja u emisijama koje je i SAEM identifikovao kao sporne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari