CRTA: Pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno 1Foto: Grad Kragujevac

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, jedan je od nalaza istraživanja Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) o političkim pritiscima, čiji su rezultati večeras predstavljeni na tribni „Čaj protiv političkih pritisaka“ u Zaječaru.

Na tribini je rečeno da su pritisci posebno rasprostranjeni u javnom sektoru, odnosno u javnim preduzećima i ustanovama i u organima lokalnih samouprava, ali da ni preduzetnici i zaposleni u privatnom sektoru nisu imuni na njih, a marginalizovane i ranjive grupe su u posebno nezavidnom položaju.

Istaknuto je da osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci, pritisci imaju tendenciju da kontrolišu i privatni život pojedinca.

Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva, a zadaci obično dolaze iz najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov istakao je da se sistem ucena, pretnji i „usluga“, kojim političke partije i akteri manipulišu građanima, često ne prepoznaju kao nedemokratska i protivzakonita praksa.

Crta poziva nadležne državne organe i sve političke partije da onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške. Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za razvoj društva, jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona”, rekao je Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari