Crveni krst Subotica: Naše akcije povezuju ljude u jednostavna dela humanosti 1Foto: Crveni krst Subotica (Facebook)

Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica ove nedelje obeležava Nedelju Crvenog krsta kroz niz aktivnosti koje traju do nedelje, 15. maja. U akciji učestvuju volonteri ove organizacije i učenici subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Ove godine se manifestacija obeležava pod sloganom „Zajedno činimo svet humanijim“ koji se lepo nadovezao na prošlogodišnji „Nezaustavljivi“, kada je ova organizacija, koja je nedavno obeležila 135 godina postojanja, bila u borbi sa epidemijom korona virusa, koja i danas traje.

Fokus je na edukaciji mladih

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica, Siniša Trajković, kaže za Danas da aktivnosti koje sprovode imaju za cilj da povežu ljude, njihova jednostavna dela humanosti, da pozovu i da podsete Subotičane nekim svojim gestom, pažnjom, činom dobre volje, da učine svet humanijim i boljim mestom za život.

Crveni krst Subotica: Naše akcije povezuju ljude u jednostavna dela humanosti 2
Siniša Trajković, foto: Natalija Jakovljević

Prema njegovim rečima, oseća se izvestan napredak u odnosu na ranije godine, zato što njihovi mladi volonteri, kojih ima oko 70 aktivnih, mnogo lakše ulaze u škole, a škole su takođe postale otvorenije i prepoznale su programe koje promovišu i sprovode u ovim školama.

„Program promocije humanih vrednosti je višemesečni ciklus koji se trenutno sprovodi u dve škole i on promoviše toleranciju, beskonfliktno rešavanje nasilja, sprečavanje vršnjačkog nasilja, opasnosti na internetu. Ovaj program namenjen je učenicima trećeg i četvrtog razreda i jako je lepo prihvaćen u osnovnim školama“, navodi Trajković.

On ističe i Program borbe protiv trgovine ljudima, što generalno predstavlja problem u našoj zajednici, ali i šire.

Crveni krst Subotica: Naše akcije povezuju ljude u jednostavna dela humanosti 3
Foto: Crveni krst Subotica (Facebook)

„Među našim volonterima imamo tri trenera koji imaju najviše znanja iz ovog programa, tako da smo i tu potkovani sa edukatorima koji obilaze škole“, kaže Trajković.

Dodaje da je Prva pomoć uvek bila rasadnik volontera Crvenog krsta, kao i spasilaštvo na vodi koji takođe privlači mlade ljude.

Trajković ističe da se motivaciona predavanja dobrovoljnog davalaštva krvi rade sa učenicima četvrtih razreda srednjih škola, s obzirom da se krv može dati od 18. godine, kao i na fakultetima.

„Mi akcije sprovodimo prema kalendaru koji je sačinjen na odeljenju transfuzije u Opštoj bolnici Subotica. Četiri tradicionalne akcije koje organizuje Crveni krst su Humana subota i Humani Božić i dve akcije u martu i septembru, Pokloni život i Probudi srce“, navodi naš sagovornik.

Crveni krst Subotica: Naše akcije povezuju ljude u jednostavna dela humanosti 4
Foto: Crveni krst Subotica (Facebook)

Dve godine pune izazova i posvećenosti

Siniša Trajković kaže da je Crveni krst u poslednje dve godine bio zaista pred mnogim izazovima, pre svega 2020. u vanrednom stanju i proglašenju pandemije, gde su volonteri obišli na hiljade domaćinstava u kojima uglavnom žive ljudi stariji od 65 godina, kojima je bilo onemogućeno kretanje.

„Izlazili smo u susret ljudima i odnosili neophodne namirnice. Sve svoje kapacitete stavili smo tada na raspolaganje gradskom Štabu za vanredne situacije“, napominje.

Dodaje da je i prošla godina uglavnom bila posvećena podršci zdravstvenom sistemu.

„Iz naše organizacije je obavljeno oko 70.000 telefonskih razgovora sa sugrađanima koje smo podsećali na termine za imunizaciju“, kaže Trajković.

Bogat program Nedelje Crvenog krsta i humanitarna akcija

U nedelju, 8. maja, povodom Svetskog dana Crvenog krsta, ispred subotičke organizacije, položen je venac na bistu Anri Dinana. U ponedeljak, 9. maja, održana je akcija Dobrovoljnog davanja krvi u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija (VTŠ). Takođe, održane su radionice prve pomoći, difuzije, dobrovoljnog davalaštva krvi, spasilaštva na vodi u Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje trenera i vaspitača. Kvalifikaciono takmičenje među učenicima će se održati 21. maja u Subotici.

Upriličena je i poseta odeljenju neonatologije gde su mladi volonteri darivali pakete novorođenim bebama, a sve bebe koje budu rođene u Nedelji Crvenog krsta takođe će dobiti pakete, sve do kraja meseca.

U utorak, 10. maja, obeležen je Svetski dan fizičke aktivnosti u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“, gde ekipe prve pomoći zajedno sa učenicima učestvuju u akciji „Kretanjem do zdravlja“.

Crveni krst Subotica: Naše akcije povezuju ljude u jednostavna dela humanosti 5
Foto: Crveni krst Subotica (Facebook)

U sredu, 11. maja, biće organizovano dobrovoljno davanje krvi u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, a nakon toga će zaposleni i stariji volonteri učestvovati na onlajn seminaru u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine, na temu Međunarodnog humanitanog prava i Difuzije – širenje znanja o Crvenom krstu.

U četvrtak, 12. maja, biće održana Izborna skupština Crvenog krsta Subotica i konstitutivna sednica Upravnog odbora za novi mandatni period.

U subotu, 14. maja, za socijalno ugroženo stanovništvo će biti organizovana podela garderobe u dvorištvu Crvenog krsta, u vremenu od 9 do 12 časova.

Za kraj ove nedelje, ekipa Prve pomoći će revijalno učestvovati na gradskom takmičenju u Novom Sadu, a u nedelju, 15. maja, na gradskom takmičenju u Zrenjaninu, dok će ekipe iz Novog sada i Zrenjanina uzeti učešće revijalnog karaktera na gradskom takmičenju koje će biti održano 21. maja, u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari