Čupić: Propusti predhodne vlasti sad joj se obijaju o glavu 1Foto: N1

Svi propusti prethodne vlasti sada joj se obijaju o glavu, jer SNS sve to koristi na opasniji i drastičniji način, izjavio je profesor Fakulteta političkin nauka Čedomir Čupić, navodeći za primer sukob koji je 2002. godine imao sa RTV Pink.

Komentarišući protest opozicionih stranaka ispred RTS, Čupić je za N1 rekao da je taj potez bio izazvan jer se “ponavljaju devedesete godine i onaj ko je na vlasti drži javni servis”.

“(Na javnom servisu) ne sme niko da bude zapostavljen – i vlast i opozicija treba da se nalaze u istom položaju kad su u pitanju izbori. Ako vlast u svojem periodu dok funkcioniše, opoziciju dovodi u poziciju da nema nikakve šanse da bilo šta kaže, naročito kritiku, u tom slučaju to je jedna opasna vlast i teška zloupotreba”, ocenio je profesor Čupić.

Stoga, kako predlaže, treba temeljno izmeniti način na koji se nadzire rad javnog servisa. Smatra da članove regulatornih tela ne treba da bira Skupština, već profesionalna udruženja, kao i da treba birati ljude od integriteta, koji imaju moralnu kulturu i moralno vaspitanje.

Čupić ističe da je problem i to što su pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom “teško zloupotrebljene”, a trebalo bi da rade u službi javnog interesa.

Tako neki mediji vrše hajku i linčeve protiv opozicije, ističe Čupić i podseća na svoj slučaj iz 2002. godine kada je RTV Pink vodila kampanju protiv njega, jer je ukazivao da je zgrada te televizije podignuta bez odgovarajućih dozvola.

“Tada, sem pojedinaca, jednog dela intelektualne zajednice, jednog dela akademske zajednice i građana, nisam imao nikakvu podršku. To je bila demokratska vlast za koju sam se žestoko borio devedesetih, nadao sam se da će doneti vrednosti, vladavinu prava. Nisam napao Pink televiziju, govorio sam o zgradi”, naveo je Čupić.

“Prvi put sam, posle toliko godina, sad čuo da je jedan političar – Đilas – rekao: ‘Tada nismo zaštitili Čupića, sad nam se to dešava’. To su sve strašni propusti. Sve što je demokratska vlast zaštitila kao propust, sad se koristi na opasniji i drastičniji način”, dodao je on.

Smatra i da vlasniku TV Pink odgovara svaka vlast, i da će kada SNS ode sa vlasti, ta televizija biti njen najžešći kritičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari