Čupić: Ubistvo Đinđića zaustavilo demokratizaciju i modernizaciju Srbije 1foto Medija centar

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić ocenio je danas da je ubistvo premijera Zorana Đinđića „zaustavilo Srbiju na putu ka demokratizaciji i modernizaciji“.

Na skupu u Zrenjaninu povodom 20. godišnjice atentata na Đinđića, Čupić je rekao da su pucnji na tadašnjeg premijera bili „pucnji na građansku Srbiju, na proevropsku orijentaciju Srbije, na emancipaciju od autoritarizma, tradicionalizma i populizma“.

„Tragedija je u tome što su u tome učestvovali oni u njegovoj najbližoj okolini koji su mu se zaklinjali, veličali ga, a iza njegovih leđa u suštini radili da sve što je on stvorio, brzo razgrade i unište zbog sebičnih pohlepnih i kalkulantskih motiva i interesa“, kazao je Čupić na skupu u organizaciji pokreta Novi optimizam.

Ocenio je da je „vreme pokazalo“ da je Đinđić bio okružen „ulizicama, licemerima, poltronima, prevarantima, preletačima amoralnim i nemoralnim ništarijama“.

„Od tada do danas isplivala je njihova prava priroda kao i motivi njihovog učešća u političkom životu Srbije. Pokazalo se da je njih zapravo privukla njegova otvorenost i širina prema ljudima što je omogućilo tom kameleonskom nakotu da ga okruži i pokuša da ga izoluje“, kazao je profesor FPN.

Po Čupićevim rečima, Đinđić je bio „izuzetna i složena ličnost koju je u realizaciji ideja i odluka pratila unutrašnja vatrena strast i ogromna odlučna i nepokolebljiva volja“.

„Njegovo ubistvo zapravo su inicirali opasni karakteri koji uvek nekako uspeju da se nametnu zajednici, a oni koji ga danas mitologizuju upravo rade ono protiv čega se borio“, naveo je Čupić.

Ocenio je da Đinđić treba da bude „istinski uzor političarima i građanima a ne mitska ličnost“ i da se danas sa trga u Zrenjaninu koji nosi njegovo ime, treba „duboko zamisliti na koji način se odužiti njegovoj velikoj žrtvi za opštu stvar“.

„Možemo se odužiti samo ako stvorimo normalno društvo i državu, kada prihvatimo norme, zakone, propise u svakodnevnom životu, kada se budemo ponašali u skladu sa vladavinom prava, kada se svi građani budu osećali ravnopravno pred zakonom, kada budu imali jednake šanse za ono za šta konkurišu, kada ne dozvolimo nikome da je iznad zakona, kada oštro sankcionišemo diskriminaciju po bilo kojem osnovu i kada proteramo govor mržnje i pakosti iz javnog života“, dodao je Čupić.

Posle obraćanja na Trgu dr Zorana Đinđića, u klubu Zona je održano predavanje sociološkinje iz Zrenjanina Senke Jankov i emitovani inserti iz filma „Ima nade – dr Zoran Đinđić u Zrenjaninu“ autora Dušana Juvanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari