Čuvari Miljakovačkog izvora: Gerilska borba za građanska prava 1Foto: Čuvari izvora

Prirodni izvor na Miljakovcu ugrožen je najavljenom gradnjom šest stambenih zgrada i pristupnih saobraćajnica, na površini od 14.000 kvadrata.

Inicijativa građana „Čuvari izvora“ bori se da poništi odluku o građevinskim radovima i sačuva ovaj izvor.

Kako bi upozorili javnost ali i vlast o važnosti čuvanja jednog od ne baš brojnih izvora sa pitkom vodom „Čuvari izvora“ su organizovali niz akcija, tribine, proteste, koncerte pa čak i takmičenje u najboljem pasulju, a uslov je bio da se u kazanu nađe voda sa Miljakovačkog izvora.

O tome kako kako izgleda put građana u borbi za svoja prava, mogu li im u tome pomoći društvene mreže, greše li građani u komunikaciji sa vlastima i kako naći pravo rešenje razgovarali smo sa Boškom Vukojevićem iz Inicijative “Čuvari izvora”

Šta je vaše dosadašnje iskustvo pokazalo – da li su građani ravnopravni partneri vlasti ili su postali gerilci u borbi za svoja prava?

– Naše dosadašnje iskustvo je gerilsko, sa retkim izuzecima koji su iskazali iskrenu želju da pomognu i zabrinutost za problem koji pokušavamo da rešimo.

Čuvari Miljakovačkog izvora: Gerilska borba za građanska prava 2
Foto: Čuvari izvora

Kako izgleda put koji građani treba da pređu da bi se izborili za svoja prava?

– Trnovit i dug

Mogu li danas građani da se izbore za svoja prava?

– Mogu, ali samo ako su dobro organizovani, u udruženja građana i u sličnim organizacijama koje svojom masovnošću, organizacijom i konstantnim pritiskom na nadležne mogu da ih nateraju da reaguju. Neophodno je i povezivanje sa sličnim organizacijama i udruženjima i to je po nama pravac kojim građanska inicijativa treba da korača…

Ko danas najviše ugrožava prava građana. Loši zakoni, loša primena zakona, vlast..?

– Loša primena zakona, od strane nadležnih organa izvršne vlasti.

Čuvari Miljakovačkog izvora: Gerilska borba za građanska prava 3
Foto: Čuvari izvora

Prave li građani greške u komunikaciji sa vlastima kada pokušavaju da se izbore za svoja prava?

– Prave… definitivno! Pre svega, ne treba personalizovati borbu za rešavanje bilo kakvog problema, nego ukazati na problem okolini, tražiti njeno mišljenje, konsultovati stručne ljude, argumentovano i dokumentovamo reagovati prema nadležnima i afirmisati medije. Masovnost je uz argumente, veoma bitan faktor ka uspehu…

Kako pronaći pravo rešenje za efikasnu komunikaciju između vlasti i građana?

-Više ombudsmana, poverenika i učešće samih građana u odlučivanju u kakvoj sredini žele da žive. Tu je izborni sistem problem. Bilo bi mnogo bolje, poštenije i efikasnije da građani mogu sami, direktno da biraju svakog svog predstavnika u lokalnoj samoupravi, a ne da ih postavljaju stranke na osnovu ukupno osvojenog procenta u Republici ili Gradu. Mnoge od njih njihove komšije nikada nisu ni videle.

Čuvari Miljakovačkog izvora: Gerilska borba za građanska prava 4
Foto:Čuvari izvora

Koliko društvene mreže mogu pomoći u informisanju i privlačenju pažnje javnosti?

– Mogu prilično, ali smatramo da su još uvek elektronski i štampani mediji neprikosnoveni u formiranju misljenja javnog mnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari