Čuvari vlaške tradicije i kulture 1Foto: Promo

Ove se godine navršava decenija postojanja i rada  Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha „Gergina“  iz Negotina. Jubilej kojim se ponose, obeležiće sutra promocijom knjige „Vlasi: Tradicionalna narodna muzika“ profesora doktora Dimitrija O. Golemovića, dodelom jubilarnih priznanja, kao i koncertom „Veče pobednika“.

-Osnovu knjige čini etnomuzikološka studija, praćena geografskom kartom, fotografijama kazivača i izvođača, kao i prilika kad se muziciralo i notnim zapisima muzičkih numera, rezimeom na engleškom i vlaškom jeziku i spiskom numera na oba diska. Sastavni deo knjige su dva kompakt diska u koricama, po jedan audio i video disk sa snimcima vlaške muzike. – objašnjava primarijus dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Knjiga “Tradicionalna vlaška muzika – Muzika Vlahilor djin lumje”  rezultat je četvorodecenijskog istraživanja etnomuzikološkog nasleđa naroda na prostorima severoistočne Srbije i Homolja profesora doktora Dimitrija Golemovića, etnomuzikologa i kompozitora. Objavljena je kroz istoimeni projekat koji je ove godine podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za programe i projekte iz oblasti kulture.

Tokom minule decenije “Gergina” je publikovala 24 knjige, samostalno ili u saradnji sa Nacionalnim savetom Vlaha. Ovo udruženje je 2012. iniciralo usvajanje ćiriličnog i latiničnog vlaškog pisma i  zahvaljujući tome se u osnovnim školama u Istočnoj Srbiji odvija se nastava izbornog predmeta “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”. “Gergina” takođe svojim aktivnostima od koncertnih, preko edukativnih, do sadržajne izdavačke i muzičke delatnosti široj zajednici predstavlja vlašku nacionalnu manjinu sa osobenim kulturnim identitetom i radi na očuvanju tradicije i tog kulturološkog bogatstva i različitosti.

Do sada je objavljeno više od 30 CD i DVD sa muzičkom zaostavštinom Vlaha, organizovano 10 festivala vlaške muzike u Negotinu, a od pre šest godina taj festival nosi ime „Gergina“. Pod imenom “Gergina” 2011. osnovana je etno grupa koja se uspešno predstavlja u Srbiji i međunarodnim festivalima u inostranstvu.

Program obeležavanje jubileja “Gergina” će sutra nakon promocije knjige  u negotinskom Domu kulture nastaviti koncertom „Veče pobednika“ na kojoj će nastupiti vokalni solisti i instrumentalisti, nosioci priznanja Festivala „Gergina“.Ovo udruženje, formirano sa željom da očuva kulturno nasleđe (tradiciju, govor-jezik, muziku, obeležja) Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj Кrajini, ali i na čitavom prostoru Republike Srbije, kao i okolnim državama u kojima žive pripadnici vlaške nacionalne manjine, večeras će uručiti jubilarne plakete i povelje zaslužnim kolektivima i pojedincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari