Cvejić o frekvencijama: Tumačenje Olivere Zekić direktno favorizuje dosadašnje četiri televizije   1Foto: Medija centar

Bivši član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Slobodan Cvejić ocenio je danas da izjava predsednice tog Saveta Olivere Zekić, koja je rekla da se pri dodeli novih nacionalnih frekvencija neće u obzir uzimati rad televizija u prethodnih 16 godina, „direktno favorizuje dosadašnje četiri televizije koje su imale dozvolu za nacionalnu frekvenciju“.

„Jučerašnja izjava Olivere Zekić na sednici Saveta REM-a je do kraja ogolila način na koji to regularno telo služi interesima medijskih mogula i političkih stranaka koje oni favorizuju u svojim programima. To je sada već direktno kršenje normi zakona, onog istog po kojem je i REM osnovan“, rekao je Cvejić za portal Nova.rs.

Po njegovim rečima, taj zakon jasno govori da regulator prilikom izdavanja dozvole uzima u obzir u kojoj meri su se pridržavali elaborata oni koji su već imali dozvolu i ističe da sve četiri televizije koje su imale dozvolu za nacionalnu frekvenciju odstupale od svojih elaborata.

„Ako je ovo najava da je odluka o tome ko će dobiti dozvolu za naredni period već doneta, samo ostaje da se ‘tajno’ izglasa, onda nas čeka još osam godina bezobrinosti“, kazao je on.

Televizije, kao i radio stanice, koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, od 12. do 14. jula predstavljaju svoje programske elaborate članovima Regulatornog tela za elektronske medije.

Na predstavljanju kandidata u prostorijama Saveta REM-a u utorak, Zekić je izjavila da je tu reč o potpuno novom konkursu i da ista prava imaju svi kandidati, bez obzira na prethodni period.

Ona je istakla da će REM zanemariti ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina, da će se ocenjivati novi elaborati i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Cvejić smatra da bi građane zato trebalo podsetiti ko je predložio devet članova Saveta REM, koji odlučuju koje TV i radio stanice će imati pravo da dopru do svih građana Srbije svojim reklamama, muzikom, zabavom, ali i svojim shvatanjem kulture, morala i društvene pravde.

„Zakon reguliše način na koji smo svi mi na devet članova Saveta REM preneli svoje pravo na objektivno i kvalitetno informisanje. Nismo ih ni predlagali ni birali direktno, nego posredno, kroz naizgled uređen demokratski proces koji u praksi to nije bio“, ukazao je on u saopštenju.

Cvejić dodaje da su Aleksandru Janković u Savet REM predložile crkve i verske zajednice, Radoja Kujovića udruženja čiji su ciljevi zaštita dece i ostvarivanje slobode izražavanja, a Božidara Zečevića udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Univerziteti akreditovani u Srbiji predložili su Nemanju Tasića, nacionalni saveti nacionalnih manjina Aleksandra Vitkovića, a Udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara Višnju Aranđelović.

Političke stranke predstavljene u Skupštini Srbije predložile su, kroz nadležni Odbor, Oliveru Zekić i Juditu Popović, a političke stranke predstavljene u Skupštini Vojvodine, kroz nadležni Odbor, kandidovale su Milorada Vukašinovića, podsetio je Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari