Cvejić (REM): Televizije su dužne po zakonu da emituju i kulturni i dečji program (VIDEO) 1Foto: FB Danas/Screenshot

Osim na javnom servisu, programi televizija su jako loši, posebno se to videlo u vreme izborne kampanje. Zato ćemo gledati da medije dovedemo do toga da poprave programe, a ne da čekamo novu podelu frekvencija.

Još jedno važno pitanje kojim ćemo se baviti biće predstavljanje političkih stranaka u izbornoj kampanji, naveo je u rubrici „Intervju na mreži“ na Fejsbuk stranici lista Danas profesor sociologije Slobodan Cvejić, član Saveta REM-a.

– Mislim da je kvalitet elektronskih medija, pre svega televizije, znatno pogoršan jer od momenta dobijanja nacionalne frekvencije one sve manje ispunjavaju uslove iz elaborata koji su sami predložili. Osim na javnom servisu, programi televizija su jako loši, posebno se to videlo u vreme izborne kampanje. U poslednjih godinu dana ništa se nije popravilo u tom smislu, a samo zbog karaktera poslednjih izbora gde opozicija nije učestvovala, imali smo specifičan izgled programa. Ni komercijalni programi nisu imali nikakvo poboljšanje programa. To sam definisao na početku angažovanja u ovom telu kao kao nezdravu i štetnu podeljenost medija na blokove. To nije dobro, jer se stvara privid da gledaoci mogu da biraju šta da gledaju ali u stvarnosti je to nemoguće – objašnjava Slobodan Cvejić.

Na pitanje da li će TV Pink biti sankcionisana zbog izjava Ace Lukasa o Žaklini Tatalović, Cvejić je odgovorio da je u tom slučaju nadzor obavljen i da će se u REM-u o tome tek odlučivati.

– To je pitanje odluke Saveta REM-a. Nadzor je obavljen, biće napisan izveštaj šta je nađeno u tom televizijskom sadržaju i to bi trebalo da se pojavi kao tačka dnevnog reda na narednoj sednici. Očekuju nas još neke važne odluke, poput biranja novih članova Upravnog odbora RTS-a. Onda će izveštaj koji je Služba za nadzor napisala biti pred članovima Saveta, oni će procenjivati izveštaj i da li smatraju da li treba da se pokrene procedura protiv emitera. Ako bude doneta odluka da postoji tu nešto sporno, onda se poziva predstavnik emitera da da mišljenje, i tek onda se odlučuje da li se odustaje, da se prekida postupak ili se izriču mere – rekao je Cvejić.

Kako je objasnio, postoje četiri vrste mera, najblaža je opomena, sledeća upozorenje, zatim zabrana emitovanja programa na određeni period a poslednja je mera ukidanje dozvole. Te mere mogu da se akumuliraju u nekom kraćem periodu, i ako se sporni program ponovi, može doći do zabrane programa.

– I sam sam pogledao taj sporan deo emisije, i meni se na prvi trenutak učinilo da je voditeljka reagovala kako treba. Kada sam pogledao nastavak razgovora, video sam da je nastavljeno sa neumesnim komentarima i mislim da je zbog toga napravljen prestup. Nedavno smo imali slučaj sa poređenjem žena i krava na TV Hepi i izrekli smo prilično oštru meru zabrane emitovanja te emisije. Moguće je da će članovi Saveta REM-a imati isti stav i kod ovog poslednjeg prestupa – kaže Slobodan Cvejić.

On je najavio da će REM početi da se bavi strukturom programa kod svih televizija, biće ozbiljna diskusija i predložiće se šta da se radi.

– Televizije su odgovorne za to što ne prikazuju određene vrste programa. Televizije su dužne da emituju kulturni, dečji, dokumentarni i informativni program. Po zakonu su obavezni. Naši izveštaji pokazuju da nekih programa nema uopšte. Pristup primeni zakona je zavisan od toga kakva je dominanatna politička kultura. To je naša slabost. Kod nas su zakoni dobri, problem je njihovo sprovođenje. Nesprovođenje zakona je kod nas deo političke kulture.

Mi ne bi trebalo ni da raspravljamo o rijaliti programima da živimo u nekoj drugačijoj kulturi jer nikom ne bi palo na pamet da bi tako nešto mogao da vidi na televiziji. Ali pošto je naš domimantni kulturni obrazac takav, onda to imamo u emisijama i zbog toga urednik jedne takve televizije kaže „Mi samo pokazujemo to što postoji kod nas“. To je činjenica ali je pitanje da li vi hoćete da menjate to što postoji kod nas, i kako se to radi i da li ravnomerno zastupate i druge kulturne obrasce u svojim emisijama. Već na tom nivou možemo da razgovaramo. Činjenica je da treba mnogo toga menjati u našoj svakodnevnoj komunikaciji – objašnjava profesor Cvejić.

Na pitanje koje promene očekuje u narednoj godini i šta očekuje od rada REM-a, Slobodan Cvejić odgvorio je da će nastaviti da prate emitovanje rijaliti programa.

– Mi ćemo nastaviti da pratimo rad rijaliti programa. Podsećam, sada su svi članovi REM-a osudili rijaliti program. Niko ne može da pruži odgovor zašto REM u ranijem sazivu nije reagovao češće ali sada radimo na tome kako da sa ovim pojavama izađemo na kraj. Sledeći bitan korak su sadržaji televizija i gledaćemo da medije dovedemo do toga da poprave programe a ne da čekamo novu podelu frekvencija. I za njih je bolje da pokažu da mogu da održe bolju strukturu programa. Još jedno važno pitanje kojim ćemo se baviti biće predstavljanje političkih stranaka u izbornoj kampanji. Imam nameru da koristim postojeći izveštaj iz nadzora ove predizborne kampanje da bi sledeći put znali kako urediti taj proces. Ove godine smo imali iznenadno menjanje propozicija i usvajanje preporuke za komercijalne medije i to je dovelo do toga da u svim medjima sa nacinalnom frekvencijom jedna od strana bude previše zastupljena tokom izborne kampanje – rekao je Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.