Da li će liberali pobediti konzervativce u Katoličkoj crkvi? 1Foto: Medija centar

Knjiga beogradskog publiciste i novinara Luke Mičete „Košmari Vatikana – Sve što se desi u Vatikanu ne ostaje u Vatikanu – Urbi et orbi“, objavila je juče izdavačka kuća Čigoja.

U knjizi se analiziraju najaktuelnija dešavanja u Katoličkoj crkvi, u kojoj je u toku veliki sukob između konzervativaca i liberala u Vatikanu o ulozi crkve u savremenom društvu, što podseća na Luterovo vreme.

Kako se navodi, konzervativci se suprotstavljaju liberalima i shvatanjima da religija može opstati u javnoj sferi samo ukoliko prihvati „pretpostavke liberalnog diskursa“, odnosno da potpuno se prilagodi duhu vremena.

– Namera mi je bila da ukažem na jedan fundamentalni, planetarni proces koji može imati dalekosežne posledice po, pre svega, Katoličku crkvu, a onda i zapadnu civilizaciju i na koncu celu planetu. Promene koje, sva je prilika, očekuju Vatikan biće, stiče se utisak, sudbonosnije po svet od rata u Ukrajini ili predstojećih izbora u SAD. Želeo sam da našoj javnosti predstavim genezu kao i glavne tačke sporenja konzervativaca i liberala unutar Katoličke crkve koja su ovih dana, nakon smrti pape meritusa Benedikta XVI, eskalirala u Vatikanu. Od posebne je važnosti nedavno završena (12. mart) Opšta skupština Sinodalnog puta nemačkih katolika, rekao je Mičeta za Danas.

Sinodalni put nemačke Katoličke crkve traži radikalnu promenu odnosa crkve prema abortusu, LGBT populaciji, zaređivanju žena, pričešću.

U knjizi se osim ovog pitanja analizira odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Vatikanu, ali i razgovori predsednika Srbije sa papom Franjom o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnim i međunarodnim pitanjima, ali i o položaju katolika u Srbiji, restituciji, ali i o crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, ali i o položaju srpskog naroda na KiM.

Da li će liberali pobediti konzervativce u Katoličkoj crkvi? 2
Aleksandar Vučić i papa Franja Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Slične razgovore Vučić je vodio i sa kardinalom Vićencom Paljom, predsednikom Papske akademije za život, duhovnim savetnikom zajednice „Sveti Eđidio“, koju smatraju za jednu od najuticajnijih grupa na svetu za rešavanje sukoba.

Pored ovih, u knjizi se analizira i odnos srpske vladarske dinastije Nemanjića i Vatikana, ali i istorijski odnos Vatikana prema novim komunističkim vlastima, Titu, nadbiskupu Stepincu, NDH, Anti Paveliću, zločinima tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, pa do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari