Da li će policajci u Srbiji u budućnosti moći da budu tetovirani: Ustavni sud će doneti odluku 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podneo je Ustavnom sudu Srbije 30. septembra inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti pravila koja regulišu lični izgled policajaca.

Kako se navodi u odgovoru te institucije od 14. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) reč je o pojedinim članovima Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Formiran je predmet i postupak po toj inicijativi je u toku“, navodi se u pisanom odgovoru Ustavnog suda za RSE.

Poverenik Srbije za zaštitu ravnopravnosti obratio se Ustavnom sudu zahtevajući da, između ostalog, odluči o zabrani MUP-a policajcima da na vidljivim delovima tela imaju tetovaže.

„Pravilnik mora biti u skladu sa propisima protiv diskriminacije“, saopštio je Poverenik 10. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ta nezavisna državna institucija navela je da je Ustavnom sudu podnela predlog za razmatranje odredaba pravilnika koje se, osim tetovaža, tiču i zabrane nošenja brade i minđuša muškim pripadnicima MUP-a.

„Tako propisane odredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom proklamovanim načelom ravnopravnosti“, dodao je Poverenik.

U obrazloženju se između ostalog navodi da ova zabrana nije u srazmeri sa legitimnim ciljem – da MUP pravilnikom uredi izgled zaposlenih tako da ne šteti ugledu Ministarstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu je tada bio visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, donelo je 2018. „Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova“ koji važi i danas.

Tim dokumentom policajcima su zabranjeni brada, dugački brkovi, šiške, minđuše, pirsinzi i tetovaže vidljive građanima, odnosno obavezno je da ih pokriju ako su na rukama.

Zahtev Povereniku za ocenu zabrane tetovaža na vidljivim delovima tela policajaca pokrenulo je Strukovno udruženje policije (SUP) „Dr. Rudolf Arčibald Rajs“ iz Novog Sada.

„Radi se o modelu zatvorene policije, strogog režima, u kojoj službenici moraju da budu ’zategnuti’, sveže obrijani i bez tetovaža. To vreme je prošlo“, rekao je za RSE Nenad Ljubišić, predsednik SUP Arčibald Rajs.

On dodaje da je ideja tog udruženja građana da se uniformisanim policajcima u Srbiji dozvoli nošenje tetovaža i brade, po ugledu na većinu zemalja Evropske unije.

Dugi rukavi na +40

U odgovoru Ustavnog suda ne precizira se kada će doneti odluku po o ovom pitanju. Ukazuje se da se rad na predmetima opredeljuje kvartalnim planovima, te da će ovaj biti rešavan u kvartalu u kom to planom bude predviđeno.

Nenad Ljubišić, policajac sa višedecenijskim stažom, priča kako izgleda radni dan tetoviranog policajca.

„Oni leti na plus 40 nose zimsku košulju. Neposredni rukovodilac zahteva da imaju duge rukave, pa zamislite policajca na zadatku po vrelini u tamnoj uniformi“, navodi Ljubišić.

Dodaje da policajci najčešće uniformom pokrivaju tetovaže, te da manji broj njih na rukama nosi sportske steznike kako bi prekrili ukrase na koži.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predložio je Ustavnom sudu da donese odluku da te odredbe policijskog pravilnika nisu u saglasnosti sa ustavnim načelom ravnopravnosti i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

„Uživanje prava i sloboda obezbeđuje se bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao što su pol, rasa, boja kože, jezik, veroispovest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno poreklo“, istakao je Poverenik.

Diskriminacija po ličnom svojstvu

Stav udruženja građana SUP Arčibald Rajs je da su tetovirani policajci diskriminisani na osnovu ličnog svojstva – odnosno crteža na telu. Sa druge strane, stav MUP-a je da se restrikcijama po pitanju tetovaža štiti ugled te institucije starije od dva veka.

Danas budući policajci u Srbiji najpre prolaze kroz Centar za osnovnu policijsku obuku Sremska Kamenica kod Novog Sada. Tu dolaze po prijavi na konkurs MUP-a i selekcije kandidata.

„Zdravstvena komisija ne daje saglasnost za upis ako imate tetovažu na ruci. Dakle zbog toga ne možete biti policajac“, tvrdi Nenad Ljubišić.

Dodaje da je tako od 2018. i donošenja pravilnika, te da oni koji su prethodno postali policajci moraju da prekrivaju tetovaže. Ljubišić procenjuje da je od 43.000 zaposlenih u MUP-u oko 10 odsto tetovirano.

On napominje da su neprikladne tetovaže, koje emituju mržnju, nasilje ili seksizam, svakako neprihvatljive u policiji. Zalaže se da pitanje njihovog sadržaja bude rešeno po ugledu na države EU, novim pravilnikom i formiranjem komisije koja bi za to imala nadležnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije do zaključenja teksta nije odgovorilo na pitanja RSE u vezi sa ovom temom.

Kako su druge države rešile ovaj problem čitajte na sajtu RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari