Aleksandra Čamagićfoto Beoinfo

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Srbija protiv nasilja“ Vladimir Obradović naveo je na društvenoj mreži X da su kao odbornici dobili materijal za današnju sednicu Privremenog organa Beograda u kome jasno stoji da će Aleksandar Šapić produžiti mandat Aleksandri Čamagić.

Obradović je ocenio da je nedopustivo da joj Šapić produži mandat „umesto da je bez odlaganja smeni“.

– Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić se sumnjiči da je javni novac namenjen za prevenciju vršnjačkog nasilja izvlačila preko fantomskih firmi! Ovo je nedopustivo i ovu praksu ćemo prekinuti što pre – poručio je Obradović.

Obradović je ocenio danas da „svako ko oseća odgovornost za Beograđane i Beograd“, neće glasati da Aleksandra Čamagić ponovo bude postavljena na poziciju gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Kao član Privremenog organa ću jasno ukazati da se njenim postavljenjem kompromituje celokupna gradska uprava. To za Beograd nimalo nije dobro i zato ću glasati protiv njenog postavljenja“, naveo je Obradović u saopštenju.

Ocenio je da kadrovima koji su „kompromitovani aferama o zloupotrebi javnog novca“ nema mesta u vršenju javnih funkcija dokle god se svi navodi pred istražnim i pravosudim organima ne razreše.

Na reizbor Aleksandre Čamagić na mesto gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, uprkos aferama koje je otkrila novinarska mreža BIRN ukazao je i direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

U pisanoj izjavi Jovanović je, kako prenosi FoNet, objasnio da je Čamagić istekao mandat vršioca dužnosti gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, a da konkurs nije nikada organizovan, te da je u takvoj situaciji Šapić procenio da ona zaslužuje još jedan v.d. mandat.

„Nije dobar signal postavljati na čelo važnog resora nekog čije se ime povezuje sa brojnim aferama u vezi sa zloupotrebom budžetskih sredstava, dok se ne ispitaju svi navodi i činjenice izneseni u izveštaju BIRN“, zaključio je Jovanović.

Podsetimo, češljajući konkurse za dodelu novca koje raspisuju ministarstva, BIRN i Građanske inicijative su otkrili veliki broj organizacija koje su uzimale novac za nikada realizovane projekte.

Mehanizam prevare je išao ovako – organizacije bi se prijavile na konkurs, dobile bi novac, isti prebacile privatnim agenacijama i vraćale fiktivne izveštaje o sprovedenim aktivnostima.

Pratila Šapića, a organizacije nju

Kako je BIRN naveo, samo preko konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u 2021. godini, izvučeno je bar pet miliona evra. A predsednica komisije koja je dodeljivala novac bila je upravo Aleksandra Čamagić.

Posebno zanimljiv detalj u tekstu je i taj da su iste organizacije koje su dobile novac od Ministarstva za brigu o porodici, još 2016. i 2017. godine dobijale pare od opštine Novi Beograd. U tom periodu, opštinu je vodio Šapić, a ona je, prema pisanju BIRN-a, bila članica konkursne komisije, zadužena za organizaciju javnih konkursa.

Kako se ona pomerala na funkcijama od Opštine Novi Beograd, preko Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, do sada Gradske uprave gde je trenutno v. d. sekretara za obrazovanje i socijalnu zaštitu, tako se i mreža tih organizacija javljala na određene konkurse.

Oni prate nju, rekla je izvršna urednica BIRN-a Gordana Andrić na nedavnoj konferenciji za novinare, dodajući da se te organizacije ove godine nisu prijavile na konkurs Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, jer je Čamagić trenutno v. d. sekretara za obrazovanje u Gradu Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari