Da li će Užice izgraditi sopstveno prihvatilište za pse ili nastaviti da plaća usluge azila u Požegi 1Foto: Nenad Kovačević

Iako je lokalna vlast godinama najavljivala gradnju, Užice još nema prihvatilište za pse, već usluge napuštenh životinja plaća JP „Naš dom“ u Požegi, u okviru koga postoji azil za koji se često u javnosti navodi da je neprimeren i da se u njemu nehumano postupa prema psima.

Kako je iz užičkog bužeta, samo prošle godine, tom preduzeću plaćeno skoro osam miliona dinara i kada se tome dodaju i iznosi za odštetu građanima za ujede pasa, s pravom se postavlja pitanje – da li je Užicu jeftinije da gradi sopstveni azil za pse ili da i dalje plaća usluge požeškom preduzeću.

Predstavnici prethodne lokalne vlasti su 2016. godine najavili projekat o gradnji azila i navodili da je za to u gradskom budžetu bilo planirano 16 miliona dinara.

Objekat je, kako su navodili, trebalo da se gradi na Ponikvama, ali kasnije je predstavljena ideja o drugoj lokaciji – u blizini stare deponije Duboko, nadomak grada.

Sadašnja vlast nudi novo obećanje i tvrdi da „ima nameru da za godinu-dve reši taj problem“.

Da li će Užice izgraditi sopstveno prihvatilište za pse ili nastaviti da plaća usluge azila u Požegi 2
Foto: Nenad Kovačević

U međuvremenu, reagovao je Gradski odbor Stranke slobode i pravde i zatražio od užičke vlasti da „hitno raskine ugovor sa JP „Naš Dom“ iz Požege i da u Užicu izgradi funkcionalan i savremen azil, u kome će se na human i civilizovan način postupati prema napuštenim psima“.

„Novca u budžetu za to ima i to će biti prilika da se on, konačno, potroši namenski“, poručuju iz SSP.

Skoro 15 miliona požeškom azilu  

Na osnovu zahteva o dostupnosti informacijama od javnog značaja, užički SSP je pribavio podatke od gradskih službi o izdvajanjima iz užičkog budžeta za zbrinjavanje pasa lutalica u azilu u Požegi, kao i o isplatama zbog ujeda pasa.

Navodi se da je za usluge požeškog JP „Naš dom“, Grad Užice, od 2020. do kraja 2022. godine, iz budžeta izdvojio 14.754.129 dinara. Za ovu godinu, dodaje se, planirano je šest miliona dinara.

Za odštetu građanima zbog ujeda pasa, za isti period, plaćeno je 44.026.370, a u budžetu za ovu godinu je, za tu namenu, planirano 25.000.000 dinara.

O broju eutanaziranih pasa ili onih koji su ocenjeni kao agresivini sa teritorije Užica, u tom odboru navode da gradske službe nemaju podatke.

Prema podacima užičkog SSP, tokom 2021. godine je uhvaćeno 1.057 pasa, od kojh je vakcinisano 19 i isto toliko udomljeno, ali nijedan pas, nakon hvatanja, nije vraćen na užičke ulice. Uginula su, dodaje se, 423 psa, a uspavano je njih 897.

Da li će Užice izgraditi sopstveno prihvatilište za pse ili nastaviti da plaća usluge azila u Požegi 3
Foto: Nenad Kovačević

„U 2022. godini je uhvaćeno 536 pasa, vakcinisano, sterilisano i čipovano je sedam, udomljeno isto toliko, nijedan nije vraćan na ulicu, ugininula su 82, a uspavano je 419 pasa“, navode u odboru SSP.

Osim raskida ugovora sa požeškim preduzećem, traži se da se „u rad budućeg azila uključe volonteri koji vole životinje i imaju dragoceno iskustvo i empatiju, a ne nesposobni partijski kadrovi ili kadrovi u postojećim javnim preduzećima“.

Novo obećanje 

Srđan Nedeljković, užički većnik zadužen za rad javnih preduzeća, ističe da užička vlast nije odustala od gradnje azila u tom gradu.

„U 2022. godini, preduzeću „Naš dom“ je plaćeno 7.950.000 dinara iz užičkog budžeta“, rekao je za Danas Nedeljković.

On je dodao da je saradnja sa tim preduzećem „veoma dobra“, da njihovi zaposleni „često i po pozivu  dolaze u Užice, hvataju pse lutalice i izoluju najagresivnije iz čopora“, ali da „ne zna kako sa psima postupaju u požeškom azilu“.

Na pitanje da li je za budžet grada jeftinije da se izgradi prhvatilište za napuštene životinje u Užicu od plaćanja usluga azila u Požegi, on je za Danas rekao da bi to „sigurno bilo jeftinije i da se traži rešenje za taj problem“.

„I prethodno gradsko rukovodstvo je želelo da reši taj problem i tražile su se pogodne lokacije. Nismo odustali od toga i, u narednih godinu ili dve, trebalo bi da pronađemo lokaciju za gradnju azila“, rekao je za Danas Nedeljković.

Prema njegovim podacima, prošle godine je Komunalnoj miliciji prijavljen 121 napad na domaće životnje i 317 napada na ljude i ujeda građana.

Predstavnici JP Naš dom su, kaže, u istoj godini, u 28 navrata, obavili „humano hvatanje 550 pasa lutalica“.

Da li će Užice izgraditi sopstveno prihvatilište za pse ili nastaviti da plaća usluge azila u Požegi 4
Srđan Nedeljković/Foto Nenad Kovačević

Protiv lica koja nisu imala potvrde o vakcinaciji i obeležavanju pasa ili je njihov pas zatečen da se kreće po ulici pez povoca i zaštitne korpe, navodi, Komunalna milicija je podnela 54 prekršajna naloga.

Za te prekršaje, u skladu sa gradskom odlukom, predviđene su kazne od 4.000 do 10.000 dinara, u zavisnosti od opasnosti i rase psa.

„Veliki problem su napušteni vlasnički psi koji, u potrazi za hranom, a zbog nemarnosti vlasnika, odlutaju iz dvorišta u centar grada. Dešava se da vlasnici odvoze i ostavljaju štence po obodima grada i u selima, tako da je to veliki problem“, dodaje užički većnik.

Obaveze lokalne samouprave

Zakonom o dobrobiti životinja je propisano da je lokalna samouprava dužana da obezbedi prihvatilište, ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja. Takođe, dužna je da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruže pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilište, ali i da izradi i sprovodi program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Ponuda saradnje

„Za pomoć u osmišljavanju i realizaciji projekta stojimo na raspolaganju, jer nam je stalo da naš grad, i na ovaj način, pokaže svoje civilizovano i humano lice. Lokalna samouprava neka se pozabavi propuštenim monitorinzima azila, mučilišta u Požegi, i utvrdi gde je nestao novac građana Užica za zbrinjavanje pasa lutalica“, poručuju iz iz odbora SSP.

Trovanje pasa

Građani i aktivisti uruženja Udomljavanje napuštenih životinja Užice su oštro osudili nedavno trovanje pasa kreozanom, pesticidom čija upotreba je zabranjena u Srbiji i pozvali nadležne da otkriju i kazne počinioce.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari