Da li je mobilno postrojenje rešenje za prečišćavanje deponijskih voda na užičkoj deponiji? 1Foto: Grad Užice

 

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“, kod Užica, pušteno je u probni rad pilot mobilno postrojenje za prečišćavanje procednih deponijskih voda.

Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“ je objasnio da je to preduzeće u fazi pronalaženja najbolje tehnologije za rešavanje problema u vezi sa deponijskim vodama, kako bi se očuvala životna sredina.

„Puštanjem postrojenja u probni rad, želimo da proverimo da li ono zadovoljava naše potrebe i da li se upotrebom ovakve tehnologije u potpunosti rešava problem deponijskih voda“, kazao je Milovanović.

Naveo je da će se analiza prečišćene vode kroz tu opremu obaviti u zavodima za javno zdravlje u Užicu i Beogradu.

„Nakon toga dobićemo precizne podatke i trebalo bi da prečišćena voda bude takvog kvaliteta da se vrati u recipijent ili koristi kao tehnička voda“, objasnio je direktor.

Kosta Gavrilović iz beogradske kompanije koja proizvodi takvu opremu, naveo je da se takvo postrojenje izrađuje po porudžbini i da može da prečisti od 35 kubnih metara vode, koliki je kapacitet deponije Duboko, do čak 350 kubika vode koja je bila u kontaktu sa deponovanim otpadom.

Cena takvog postrojenja, u zavisnosti od zahteva i potreba naručioca, kako je rečeno, kreće se od 150.000 do 400.000 evra.

Prezentaciji opreme u Edukativnom centru „Duboko“ prisustvovali su i predstavnici ostalih regionalnih centara za upravljanje otpadom jer, za sada, kako je rečeno, nijedna deponija u Srbiji nema rešenje za procedne vode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari