Da li je ovo novi način za zarađivanje novca iz budžeta: Vranjanci žalbama "zatrpali" Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti 1Vranje, foto: Dušan Pešić / Danas

Pet međusobno povezanih lica iz Vranja u periodu od 1. avgusta do 2. septembra izjavila su 4.614 žalbi u oblasti pristupa informacijama. Ovaj broj žalbi već sada značajno prelazi petogodišnji prosek od 4.121 žalbe, koliko u proseku godišnje izjave svi žalioci. Na osnovu do sada utvrđenih činjenica, nameće se zaključak da je reč o teškoj zloupotrebi prava na pristup informacijama, suprotno smislu i duhu zakona, navodi se u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), sve prijave stigle su iz Vranja, i to od četiri osobe i Udruženja za zaštitu prava građana „Referenca“, čiji je zastupnik, po podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Ivan Stanković, bivši većnik za budžet i finansije u Vranju.

Stankovićevo udruženje je „poslalo više od 400 žalbi Povereniku“, dok „o ostalo četvoro koji su slali žalbe nema više podataka sem da neki od njih dele iste adrese“.

„Isto im glase zahtevi, isto im glase žalbe, odnose se na isti tip informacija – informacije koje se tiču javnih nabavki“, rekao je Poverenik Milan Marinović a preneo CINS.

Da li je ovo novi način za zarađivanje novca iz budžeta: Vranjanci žalbama "zatrpali" Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti 2
Ivan Stanković bez odgovora, foto: Dušan Pešić / Danas

Ivan Stanković do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio novinaru Danasa na pozive i poruke. On je, ipak, u kratkom razgovoru za CINS rekao da je „njegovo udruženje poslalo ‘nešto sitno’ žalbi, te da mora da proveri o kom broju je tačno reč“. Novinarki je, potom, spustio slušalicu a posle se na pozive nije javljao.

„Od 4.614 primljenih žalbi, Poverenik je rešio 1.431 žalbu i za sve rešene je utvrđeno da nisu osnovane, odnosno utvrđeno je da su organi javne vlasti kojima su podneti zahtevi postupili po tim zahtevima. Činjenica da su navedena lica samo dva dana nakon izjavljenih žalbi zbog takozvanog ‘ćutanja uprave’ izjavila žalbe protiv odgovora organa javne vlasti jasno ukazuje da su svesno neistinito prikazali činjenicu da organi javne vlasti nisu postupili po zahtevima za pristup informacijama“, navodi se u saopštenju Poverenika.

Poverenik sumnja da nije reč o uobičajenom korišćenju prava na pristup informacijama od javnog značaja, „već o nečasnim i nepoštenim motivima povezanih lica za šta ne postoji uporište u zakonu“.

„Takođe, identične zahteve pet povezanih lica u kratkim vremenskim razmacima je dostavilo istim organima vlasti, a potom izjavljuju žalbe Povereniku. Mnogi organi javne vlasti svakodnevno kontaktiraju Poverenika, ukazujući na to da pet povezanih lica iz Vranja kontinuirano dostavlja ogroman broj zahteva za pristup informacijama, koristeći opštepoznatu činjenicu da je vreme korišćenja godišnjih odmora, pa su zbog obima traženih informacija mnogi zaposleni morali da odustanu od korišćenja godišnjeg odmora ili da ga pomere“, piše u dopisu Poverenika.

Postavlja se pitanje – zbog čega bi žalilac želeo da Poverenik prekorači zakonom predviđeno vreme za postupanje po žalbi? Ukoliko bi se to desilo, žalilac bi mogao da Poverenika tuži Upravnom sudu i da traži isplatu troškova advokata, na kraju postupka.

Da bi tada tužba bila osnovana a naplata troškova advokata „siguran dobitak“, smatra Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“.

„To se događalo i ranije, nije ovo prvi put, a verovatni motiv tih serija zahteva bilo je pokretanje prekršajnih postupaka. Dolazilo je do toga da su ti zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka bili opravdani, jer je sam zakon propisivao kao prekršaj situaciju kada organ vlasti ne odgovori u zakonskom roku od 15 dana. Onda je to činjeno praktično radi naplaćivanja troškova postupka. U takvim akcijama su morali biti uključeni i advokati koji imaju pravo da naplate te troškove“, rekao je Nenadić za Danas.

Da li je ovo novi način za zarađivanje novca iz budžeta: Vranjanci žalbama "zatrpali" Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti 3
Nemanja Nenadić, foto: FoNet / Medija centar

Prema njegovim rečima, tako je bilo ranije, sve dok nije promenjen sistem prilikom izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kada je reč o pokretanju prekršajnih postupaka zbog takozvanog „ćutanja uprave“.

„Sada praktično nema tog lukrativnog motiva, jer je, kroz prošlogodišnje izmene zakona, predviđeno da ne može sam tražilac informacije da pokrene prekršajni postupak u slučaju ‘ćutanja uprave’, nego mora prvo da se obrati Povereniku, koji podnosi prijave. Tako da nema sudskih troškova koji bi se mogli naplatiti“, istakao je Nenadić.

Objasnio je da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niko ne mora da obrazlaže razloge zbog kojih šalje zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

„Međutim, takve situacije gde se organi vlasti ‘bombarduju’ velikim brojem zahteva, i to naročito u slučaju kada je reč o nekim organima vlasti koji imaju slabe kapacitete i nemaju veliki broj zaposlenih, ukazuju na to da stvarni cilj upućivanja zahteva nije da se određene informacije dobiju, već da se ti organi vlasti ciljano dovedu u situaciju da ne mogu da ispune svoje obaveze na vreme. Verujem da je to bio motiv za ovaj veliki broj zahteva, potom i žalbi, Povereniku, a da li je tako ili nije pokazaće se ako se pogeda statistika Upravnog suda, odnosno da li su i oni dobili veliki broj tužbi protiv Poverenika zbog propuštanja da postupi u roku od 60 dana“, istakao je Nenadić.

Naglasio je „jako bitnu stvar“, a to je da smatra da ne bi bilo adekvatno rešenje ako bi se problem „zatrpavanja“ Poverenika zahtevima i žalbama rešavao kroz izmene zakona.

„Izmene zakona bi se, u tom slučaju, neminovno odrazile, i to ne samo na one koji pokušavaju da dođu do neke dobiti ‘bombardovanjem’ vlasti i Poverenika zahtevima i žalbama, već i na sve druge koji traže informacije od javnog značaja koje su im potrebne“, zaključio je Nenadić.

Zastupnik „Reference“ i „Vranjskih maratonaca“, do 2018. većnik za budžet i finansije

Po podacima sa sajta APR-a, Ivan Stanković, osim Udruženja za zaštitu prava građana „Referenca“, zastupa i Atletski klub „Vranjski maratonci“, a takođe je i sudski veštak za ekonomsko-finansijsku oblast.

Na funkciji većnika za budžet i finansije nalazio se od 2016. do aprila 2018, kada je podneo ostavku na ovu funkciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari