Da li je pomoćnik ministra prodao haubicu NORA? 1Foto: Jovo Mamula MC Odbrana

Tehnička dokumentacija koja je neophodna kako bi se napravila samohodna haubica NORA B-52, ponos domaće namenske industrije, prema Danasovim izvorima, pre nekoliko meseci je kopirana i izneta iz Vojnotehničkog instituta (VTI) i dostavljena preduzeću „BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.o.o.“ iz Bosne i Hercegovine.

Na taj način, dodaju naši sagovornici koji su insistirali na anonimnosti, samohodna haubica kalibra 150 milimetara koja značajno podseća na NORU, počeće da se proizvodi u Bosni. Ono što će značajno otežati tržišnu poziciju našeg oružja, je što će ova samohodna haubica biti upadljivo jeftinija, pošto u njenu cenu nisu uračunati razvojni troškovi.

Kako nam je rečeno, osoba koja je navodno iznela konstrukcionu dokumentaciju je Nenad Miloradović v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Navodno, on je sam ušao u Vojnotehnički institut i preuzeo dokumentaciju, što su preko organa bezbednosti prijavili zaposleni u ovom institutu.

Ovu temu u javnost je izneo Nikola Lunić, kapetan bojnog broda u penziji i član Demokratske stranke. U autorskom tekstu za Danas Lunić je istakao da je „jasno da postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja, odavanja službene tajne, ali i trgovine uticajem“.

On je u svom tekstu naveo da izgleda da se Vojnobezbednosna agencija „u dosadašnjem radu pridružila Zagorki Dolovac u čvrstom, menadžerski profitabilnom i partijski interesnom snu“.

„I sada i VTI, ali i šira javnost, gleda u novog direktora VBA sa pitanjem (i nadom) da li novopostavljeni direktor ima uticaja i snage da procesuira čak i do sada zaštićene funkcionere, a ne samo pripadnike VS nižeg čina i položaja koji neovlašćeno nose mobilne telefone u prostorijama Ministarstva odbrane“, naveo je Lunić.

On u tekstu navodi i firmu „DLS Specijalni sistemi d.o.o. Beograd“ kao posrednika između bosanske firme „BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.o.o.“ i eventualnih kupaca samohodnih haubica. Direktor ove firme Slobodan Jaramaz, u kratkom razgovoru za Danas demantovao je da ima ikakve veze sa „BNT – Tvornica mašina i hidraulike“, kao i sa kopiranom tehničkom dokumentacijom.

– To uopšte nije tačno. Mi se nikada nismo ni bavili kalibrom od 155 milimetara – rekao je Jaramaz. On je kazao da poznaje pomoćnika ministra Miloradovića, ali i negirao da postoji bilo kakva poslovna veza između njih.

Kompanija „DLS Specijalni sistemi d.o.o. Beograd“ osnovana je u martu 2015. godine sa hiljadu dinara osnivačkog kapitala i od tada beleži vrtoglavi uspeh. Neto dobit ove kompanije u prošloj godini iznosio je 619.721 evra, što je 2.226 odsto više nego prethodne godine. U firmi radi 30 zaposlenih, a profit po zaposlenom iznosi oko 20.000 evra.

VBA i Ministarstvo odbrane ćute

Pokušali smo u toku jučerašnjeg dana da dobijemo odgovore od Vojnobezbednosne agencije i samog Nenada Miloradovića, ali oni do zaključenja ovog broja Danasa nisu stigli.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.