Zbog čega lekari mogu da izgube licencu? 1Foto: Pixabay/Scotth23

Lekarska komora Srbije još se nije oglasila nakon što je načelnik Hitne pomoći u Kovinu dr Srđan Nenek sa grupom pristalica SNS sinoć blokirao izlaz iz kuće poljoprivrednika Jovana Jovanova u Bavaništu, zbog čega, kako je sam naveo, njegova supruga nije moga da odvede bolesnu decu kod lekara. Da li će on izgubiti licencu za rad i zbog čega inače lekari mogu da je izgube regulisano je jasnim propisima.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje ili oduzimanje licence članovima komora zdravstvenih radnika, zdravstveni radnik može da ostane bez licence iz više razloga.

Licencu mu, po službenoj dužnosti, oduzima nadležna komora koja i ih izdaje. Zakonom je definisano osam razloga zbog kojih zdravstveni radnik može da ostane bez javne isprave kojom se dokazuje njegova stručna osposobljenost da samostalno obavlja zdravstvenu delatnost u Srbiji.

Prva stvar zbog koje se licenca privremeno oduzima zdravstvenom radniku je ako obavlja delatnost za koju mu nije izdata licenca. Privremeno se oduzima licenca zdravstvenom radniku i ako u obavljanju zdravstvene delatnosti načini stručnu grešku kojom se narušava, odnosno pogoršava zdravstveno stanje pacijenta.

Licenca će mu biti privremeno oduzeta i ako mu je od strane nadležnog organa komore izrečena jedna od mera privremene zabrane obavljanja zdravstvene delatnosti zbog teže povrede profesionalne dužnosti i ugleda člana komore, u skladu sa zakonom i statutom komore. U tom slučaju može da ostane bez licence od šest meseci do pet godina.

Takođe, ako je pravnosnažnom sudskom odlukom osuđen za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi privremeno mu se oduzima licence i može trajati do brisanja osude u skladu sa Krivičnim zakonikom.

„Licenca se privremeno oduzima i ako mu je pravnosnažnom sudskom odlukom izrečena mera bezbednosti u skladu sa Krivičnim zakonikom, i to: obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi, obavezno lečenje narkomana, obavezno lečenje alkoholičara, odnosno zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti zbog koje ne može obavljati zdravstvenu delatnost“, precizira se u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i dodaje da zdravstveni radnik u ovom slučaju ostaje bez licence dok ne istekne mera bezbednosti koja je izrečena zdravstvenom radniku.

Povod za privremeno oduzimanje licence zdravstvenom radniku je i ukoliko u svom radu zloupotrebi sredstva zdravstvenog osiguranja. U tom slučaju ova mera može trajati od šest meseci do pet godina od dana dostavljanja rešenja o privremenom oduzimanju licence.

Ispisivanje iz imenika nadležne komore u skladu sa zakonom, statutima i opštim aktima komore, kao i drugi slučajevi propisani zakonom takođe su razlog da zdravstveni radnici privremeno ostanu bez licence.

Nadležna komora dužna je da o neobnovljenoj, odnosno oduzetoj licenci, odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, obavesti zdravstvenu, odnosno farmaceutsku inspekciju, organizaciju obaveznog zdravstvenog osiguranja i poslodavca zdravstvenog radnika kojem je licenca oduzeta ili nije obnovljena.

Sa druge strane, zdravstveni radnik kome je privremeno oduzeta licencu dužan je da u roku od pet radnih dana od dana prijema rešenja dostavi nadležnoj komori ranije izdatu licencu.

Na sajtu Lekarske komore Srbije postoji evidencija lekara sa važećom licencom, ali sa presekom za jun ove godine.

„Podaci koji su postavljeni na sajtu LKS su podaci iz informacionog sistema Lekarske komore Srbije. S obzirom na to da su svi članovi LKS u zakonskoj obavezi da prijave bilo koju promenu svojih statusnih podataka, svojoj regionalnoj komori, pravna je pretpostavka da su svi izloženi podaci tačni. Molimo članove LKS da dostave informacije stručnoj službi LKS, ukoliko je neki od podataka u evidenciji neažuriran, mejlom na adresu [email protected] ili telefonom na broj 011 3626185″navode u obaveštenju objavljenom na njihovom sajtu.

Licenca na sedam i godinu dana

Zdravstvenim radnicima licenca se izdaje na period od sedam godina, jedino se onima preko 70 godina starosti licenca izdaje na godinu dana.

Šta je stručna greška

Pod stručnom greškom, kako propisuje Član 186. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podrazumeva se nesavesno obavljanje zdravstvene delatnosti u vidu zanemarivanja profesionalnih dužnosti u pružanju zdravstvene zaštite, nepažnje ili propuštanja, odnosno nepridržavanja utvrđenih pravila struke i profesionalnih veština u pružanju zdravstvene zaštite, koje dovodi do povrede, oštećenja, pogoršanja zdravlja ili gubitka delova tela pacijenta. Odgovornost za stručnu grešku utvrđuje se u disciplinskom postupku pred nadležnim organom komore, u postupku redovne i vanredne provere kvaliteta stručnog rada, odnosno u drugim postupcima utvrđenim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari