Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 1Park "Rašov most ljubavi" posle radova/Foto: Ana Milošević/Danas

Meštani Stanimirovića doline na Beloj Zemlji, kontaktirali su prethodnih dana redakciju Danasa, zbog, kako su rekli, radova koje izvodi užička Elektrodistribucija za potrebe fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a koji ugrožavaju njihova građanska prava i naselje u kome “skoro sve sami finansiraju”.

Kako tvrde meštani i vlasnici vikendica, prethodnih dana svedočili su siledžijskom odnosu prema prirodi i pokušaju da im se oduzme primarni priključak za struju.

Ističu da su uvođenje struje sami finansirali, još krajem 70-ih godina, iz susednog naselja Krnjevina.

Razvodna kutija je u središtu naselja, a troškove njenog postavljanja i razvođenja struje je, kažu, podelilo 13 domaćinstava.

Njihovi vlasnici sada su zabrinuti i ljuti, jer je prema njihovim rečima, raskopavanje kroz naselje počelo bez ikakvog dogovora sa meštanima koje “žele da isključe sa primarne i priključe na sekundarnu mrežu”.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 2
Radomir Bogdanović kraj razvodne kutije u centru naselja/Foto:Ana Milošević/Danas

Naglašavaju da ih posebno uznemirava kopanje ka razvodnoj kutiji, uz uzurpiranje privatne svojine, odnosno dvorišta jedne od kuća, ali i uređenog parka, u tom kraju poznatog kao “Rašov most ljubavi”.

“Radnici za koje smo čuli da su angažovani od strane Elektrodistribucije, kopali su kroz privatno dvorište ka razvodnoj kutiji, dok ih vlasnica imanja nije zaustavila. Posekli su drveće i nastavili pravo ka “Rašovom mostu ljubavi”, ljuti su meštani.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Inače, “Rašov most ljubavi” postoji od 2016. godine, kada ga je svojm sredstvima i dobrom voljom uredio Radomir Bogdanović, ekonomista u penziji.

U tom kraju, poznato mesto okupljanja i druženja za stanovnike, ali i decu iz vrtića, sada je raskopano, bez, kako svedoči sadašnji izgled parka, ikakve volje da se očuvaju klupe, stolovi, cveće, most, ljuljaške i ostali sadržaji koji su to mesto činili posebnim.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 4
Foto: Ana Milošević/Danas

“Nas trinaest vlasnika domaćinstava, žalilo se i građevinskoj inspekciji, pre sedam dana. Još nikakav odgovor nismo dobili, iako bi po zakonu trebalo da reaguju za 24 sata. Ovuda se siledžijski prošlo mašinama, iako su mogli da biraju između dve kraće trase, koje ne bi ugrozile privatni posed, naš parkić, niti bi zahtevale sečenje šume”, kaže za Danas Radomir Bogdanović.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 5
Gordana Kojadinović/Foto: Ana Milošević

Njegova komšinica Gordana Kojadinović ne krije da je ljuta, pre svega, zbog načina na koji se radovi izvode.

“Sita sam više građane da košta! Uništili su park koji smo mi uredili i održavamo. Uličnu rasvetu i sve ostalo većinski mi plaćamo. I struja je tako dovedena. Nas niko ništa nije pitao, niti nas obavestio o čemu se radi. Možda zakonski nisu ni morali, ali zar nije osnovni red razgovarati sa ljudima koji tu žive”, kaže Gordana.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 6
Foto: Ana Milošević/Danas

Ona ističe da je reč o maloj zajednici, u kojoj samo u pet kuća ljudi svakodnevno žive.

“Nije baš da je bilo komplikovano obavestiti nas o kakvim je radovima reč, pitati za mišljenje. Valjda je cilj zajednički interes. Konkretno mene niko ništa nije pitao”, naglašava sagovornica Danasa.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 7
Foto: Ana Milošević/Danas

Sa druge strane, u odgovoru koji je Danasu dostavila užička Elektrodistribucija, piše da su njihovi predstavnici više puta izlazili na teren i zajedno sa predstavnicima grada Užica objasnili “zainteresovanim meštanima razlog i način izgradnje priključka”.

Meštani potvrđuju da su „neki ljudi“ više puta dolazili, ali nikada da bi razgovarali sa njima, već da bi osmotrili teren.

Iz ED Užice, potvrđuju da je reč o priključenju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji, po zahtevu Grada Užica.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 8
Foto: Ana Milošević/Danas

“Grad Užice je rešavao imovinsko pravne odnose i pribavljene su pisane saglasnosti vlasnika parcela preko kojih se gradi kablovski vod”, navodi se u dopisu.

Na pitanje Danasa, da li je bilo moguće izbeći raskopavanje uređenog parka, užička Elektrodistribucija odgovara da on i nije raskopan.

“Lokacija na kojoj se gradi podzemni kablovski vod je oko 50 metara udaljena od lokacije koju u upitu nazivate „Rašov most ljubavi“ i ničim je ne ugrožava”, navodi se u odgovoru ED Užice.

Da li je užička Elektrodistribucija raskopala privatna dvorišta meštana Bele Zemlje i za čije potrebe 9
Foto: Ana Milošević/Danas

Ipak, fotografije koje je na terenu zabeležio reporter Danasa demantuju ove navode.

Dok čekaju odgovor inspekcije, za koju je Danasu potvrđeno da će izaći na teren, stanovnici Stanimirovića doline napominju i da su generalno nezadovoljni odnosom grada prema njihovom naselju, kome je, primera radi, prilaz zimi moguć samo terenskim vozilom.

“Zimi je skoro nemoguće prići, imamo makadam, koji takođe sami popravljamo. Mogle bi gradske vlasti bar to da imaju u vidu, ako se ništa drugo ne pitamo”, poručuju oni.

Rašov most ljubavi

Najkraći most u Srbiji, kako su mediji tada prenosili, otvoren je 2016. godine. Osmislio ga je i finansirao Radomir Bogdanović, čija kuća se nalazi nekoliko desetina metara dalje. Uz most su ubrzo “nikle” klupe i stolovi, kako bi druženje proticalo u udobnijoj atmosferi. Postavljene su kante za smeće, ljuljaške za decu, a Radomir redovno sadi i neguje cveće koje doprinosi atmosferi parka. Na okolno drveće okačene su, takođe drvene table, sa porukama koje je želeo da pošalje posetiocima. Sadašnja slika nije idilična. Pravo kroz park prokopan je dubok kanal, koji nije zaobišao ni mobilijar koji je Radomir sam finansirao i postavio.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari