Da li postoji snimak nesreće u rudniku “Soko”: Preživeli rudari tvrde da je tragedija mogla biti sprečena, za svedoka predložena Zorana Mihajlović 1Foto: Z. Miladinović/ Danas

Rudari koji su preživeli nesreću u rudniku “Soko” koja se dogodila 1. aprila prošle godine, a u kojoj je poginulo osam i povređeno više od 20 rudara, svedočiće sredinom sledećeg meseca u okviru istrage koju vodi Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu (OJT).

Pravni zastupnik porodica preminulih, advokat Bratislav Stojanović kaže da su sedmorica preživelih rudara već dala iskaze u kojima su naveli da je danima pre i u noći kada se dogodila nesreća bila povećana koncentracija metana u jami, ali da dežurni rudarski inženjer nije prekinuo rad i time spasao živote njihovih kolega.

Stojanović je predložio za svedoka bivšu ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović, koja bi između ostalog trebalo da pojasni da li postoji video snimak nesreće i šta je na njemu, ukoliko ima takva saznanja.

“Te kritične noći su se uređaji u jami nekoliko puta isključivali, pošto se dovod električne energije automatski prekida kada senzori registruju koncentracije metana veće od 1,5 odsto. O povećanoj koncentraciji svedočili su preživeli rudari, a nju je utvrdila i Komisija veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu. Uprkos tome što su se stekli uslovi za prekid rada, dežurni rudarski inženjer to nije učinio, kako bi rudari bezbedno izašli na površinu”, kaže advokat Stojanović za Danas.

Da li postoji snimak nesreće u rudniku “Soko”: Preživeli rudari tvrde da je tragedija mogla biti sprečena, za svedoka predložena Zorana Mihajlović 2
Advokat Bratislav Stojanović: Foto Z. Miladinović/ Danas

On kaže da su se na osnovu dosadašnje istrage, a posebno na osnovu iskaza preživelih rudara, stekli uslovi da porodice poginulih podnesu krivičnu prijavu protiv onih koje sumnjiče da su odgovorni za propuste sa tragičnim posledicama.

“Predložili smo da jedan od budućih svedoka bude i bivša ministarka Mihajlović, koja je između ostalog bila na licu mesta odmah posle nesreće, a u ime Ministarstva podnela krivičnu prijavu protiv 14 osoba, o kojoj se i dalje raspravlja. Ona bi između ostalog mogla da svedoči na okolnost postojanja video zapisa u kritičnoj noći, o kojem je govorila odmah nakon nesreće u razgovorima sa rudarima, a i javno”, kaže Stojanović.

On dodaje da bi Mihajlović mogla da svedoči i o tome zbog kojih propusta je Ministarstvo podnelo tu krivičnu prijavu, da li ima saznanja da je pre rudarske nesreće primećena veća koncentracija metana i koje su nepravilnosti u radu uočene u rudniku pre proboja enormne koncentracije ovog gasa.

Aleksinačko OJT još nije donelo odluku o predlogu da Mihajlović bude svedokinja.

Da li postoji snimak nesreće u rudniku “Soko”: Preživeli rudari tvrde da je tragedija mogla biti sprečena, za svedoka predložena Zorana Mihajlović 3
Zorana Mihajlović: Foto: Betaphoto/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Zoran Petrović

Bivša ministarka Mihajlović je spremna da svedoči, navodeći da će “svedočiti svi oni za koje tužilaštvo kaže da treba da svedoče”.

“Ministartsvo rudarstva i energetike je podnelo krivičnu prijavu i Tužilaštvu u Aleksincu, a i Višem javnom tužilastvu u Nišu (VJT). Uz krivičnu prijavu podneli smo i sva propratna dokumenta. O nepravilnostima u radu može i treba da svedoči republička inspektorka za rudarstvo Zorica Vukadinović, koja je nakon nesreće došla na lice mesta i uradila i potpisala zapisnik. Inspektor za rudarstvo je inače samostalan u radu. A sve što sam ja do sada govorila je iz dokumentacije u krivičnoj prijavi, koju je inspektorka radila”, kaže Mihajlović za Danas.

Ministarstvo je, inače, podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba niškom VJT u avgustu prošle godine zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti “iz člana 288. stava 4. u vezi člana 280. stava 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika”.

Saopštilo da te osobe smatra odgovornim jer se “izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, kao i za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće”. Navelo je da postoje indicije da je Tehnički rudarski projekat naručen na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koji nije postojalo odobrenja resornog ministarstva ili su odobrenja istekla.

Niško VJT je ovu prijavu Ministarstva prosledilo na postupanje aleksinačkom OJT, koje ju je u januaru ove godine odbacilo jer “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”. Aleksinačko OJT je i prethodno, 26. jula prošle godine, donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Advokat Stojanović je niškom VJT podneo prigovor na januarsku odluku aleksinačkog OJT, koje je naložilo ponovnu istragu. Istovremeno je inicirao u Skupštini Srbije formiranje anketne komisije koja će preispitati rad Ministarstva rudarstva i energetike, kao i javnih tužilaštava koja su u ovom slučaju odlučivala.

Porodice su spremne, ukoliko u Srbiji za njih “ne bude pravde”, da je potraže i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, rekao je.

Stojanović je, takođe, kazao da su u dokumentaciji, koju su inače porodice dobile od aleksinačkog OJT tek osam i po meseci nakon nesreće, “našli neverovatan podatak”- da je rudnik “Soko” radio bez dozvole za rad. Republička inspektorka za rudarstvo je tek nakon nesreće utvrdila da su se jamski iskopi bez takve dozvole odvijali 14 meseci , precizirao je.

Advokat porodica poginulih je tada kazao da je jedan od ključnih problema što se u ovom rudniku, pre svega zbog nedostaka materijalnih sredstava, radilo po zastereloj metodi jamskog iskopavanja, sa dotokom kiseonika kroz separatni ventilacioni sistem koji se isključuje kada krene varničenje zbog prisustva amonijaka.

U vreme nesreće je iz tog razloga dotok kiseonika bio isključen, a da nije- krenulo bi varničenje i došlo bi do eksplozije, u kojoj bi stradali svi koji su bili u jami, rekao je.

Prema njegovim rečima, republička rudarska inspektorka je preporučila da se u rudniku “Soko” obavlja iskopavanje po savremenijoj, “češkoj metodi”, koja podrazumeva kopanje po etažama, odozgo nadole, i obezbeđuje bolje snabdevanje kiseonikom, a bezbednija je za rudare.

Rudarima stradala pluća, pod lekoivima su, a nemaju ni banjsko lečenje

“Svedočenja nekih od preživelih rudara bila su veoma traumatična. Bilo je potresno slušati rudara koji je govorio kako su odmah pored njega stradali njegovi drugovi… Mnogima od njih su stradala pluća, mnogi su pod lekovima. Očekivao sam mnogo više od njihovog sindikata, da im bar obezbedi banjsko lečenje, ali je sindikat zakazao. Kao uostalom većina sindikata u ovoj zemlji”, kaže advokat Stojanović.

„Danima pre nesreće se osećao miris pokvarenih jaja“

Porodice poginulih rudara su nakon nesreće govorile za Danas da su njihovi muževi i očevi upozoravali da u tom delu jame ima i mulja i metana i vode, te da je “pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća”.

Neki od preživelih rudara su dodali da se danima pre nesreće osećao “miris pokvarenih jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Nadležni nisu reagovali na upozorenja, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari