Da li predsednik Vučić diže paniku izjavama o nuklearnom ratu? 1foto FoNet/Vojska Srbije

Na pomolu je sasvim izvesno treći svetski rat, preciznije nuklearni rat koji će dovesti do kataklizme, ako je suditi po jučerašnjim naslovnicama srpskih tabloida. Međutim, oni nisu ništa izmislili, samo “nadogradili” izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je u nedelju rekao da je “nuklearni sukob veoma realan i da su veće šanse da se dogodi nego ne dogodi”.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže za Danas da zadatak tabloida i jeste da dižu paniku, seju mržnju i prave podele, „a da na kraju sve sredi i uredi jedan čovek“.

– U ovom slučaju, taj čovek, predsednik SNS Aleksandar Vučić, iznova je raspirio priče o nadolazećoj nuklearnom ratu, a njegovi tabloidi se dan kasnije nadovezali, i biće da je to još jedna u nizu nametnutih tema, a one su po pravilu katastrofične, kako bi se realni problemi i afere gurnuli u drugi plan. Šta je u poređenju sa nuklearnom apokalipsom saradnja države i kriminala, kao što svakodnevno čujemo kroz slučaj Dijane Hrkalović, ili bilo koja druga brljotina režima? Ništa, beznačajna sitnica – ocenjuje Bodrožić.

Ali, dodaje, najavljujući atomske bombe da bi zastrašili javnost i manipulisali njome, naprednjački propagandisti su došli do vrha, „i videćemo da li imaju još nešto krupnije u arsenalu i da li nam nekakva veća kataklizma preti, a sa kojom će na kraju da se izbori onaj jedan čovek“.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić navodi za naš list da su “vođa i njegovi Vučićevići” odavno doveli sluđene podanike u permanentno stanje panike.

– Uplašenim podanicima se najlakše vlada, nema tu ničeg novog, ali sa ruskom okupacijom Ukrajine sluđivanje ipak dostiže novi nivo. Što više ruska vojska razara i ubija po Ukrajini to srpska srca za Putinom brže kucaju, te su sada već u tako moralno propalom stanju da rusofili priželjkuju i nuklearni rat samo da Putin ne izgubi u Ukrajini. Čak ih ne brine što će tako nestati i Rusija i srpska gubernija, pa i oni sami, važnije je da je nestanu te zapadne sotone i Evropska unija. Na krajnje morbidan način, istina, ali desničarski komentatori po mrežama deluju kao da je najava apokalipse njih usrećila – ističe Gunjić.

On zaključuje da se ovde neguje kultura mržnje i obožavanja smrti, a ne života i radosti.

Milenko Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), ističe za Danas da svaki stanovnik planete Zemlje sa prosečnim IQ ne želi da se desi kataklizma zvana nuklearni rat, makar gledajući filmove iz Hirošime i Nagasakija.

– Zašto se novinari bave tom spekulacijom osim povećanja tiraža i gledanosti je neobjašnjivo, ali pripema za tu minimalnu moguću opciju razvoja svetkih geopolitičkih konflikata za bar sedam milijardi ljudi ne postoji – kaže Jovanović.

Sem dizanja panike kod građana i podizanja tiraža kod tabloida, ne postoji razlog zašto bi se o ovom, gotovo nemogućem scenariju pričalo.

– Priprema bilo kog pojedinca za kataklizmu nukleranog rata je nemoguća (višegodišnje zalihe vode, hrane, vazduha u nekoj dubokoj pećini su fikcija. Možemo se samo iskreno pomoliti nekoj univerzumskoj sili (za nekoga je to Bog) da ne precrta ljudsku civilzaciju iz ovako sebičnog i nelogičnog razloga, kao što je dokazivanje ko je jači i luđi – ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, ograničeni nuklearni konflikt je sigurno manje opasan od totalnog, koji bi doveo do kraja ljudske rase u roku od par godina.

– U slučaju korisćenja atomske ili hidrogenske bombe na prostoru Evrope (trenutno su sve oči uprte u Ukrajinu), uz pretpostavku da je ta nesreća samo jedan izolovani slucaj (nedopustiv, nezakonit i teško zaustavljiv u daljoj eskalaciji) nivo radijacije nad našim područjem bi zavisio pre svega od udaljenosti lokacije i pravca vazdušnog strujanja na visinama od 2-8 kilometara. Tu su i padavine koje spiraju sve nečistoće iz atmosfere pa i radijaciju, zagađujući tako zemljište i vodu u sledećih par miliona godina – ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da nad našim područjem dominira zapadno visinsko strujanje zbog rotacije Zemlje od zapada ka istoku, “ali u kom trenutku će se pojaviti severoistočno strujanje je kondicional, koji se ostvario prilikom černobiljske katastrofe”.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ističe za Danas da je svet realno pred najvećom opasnosti od šireg ratnog sukoba još od Kubanske krize, da niko ne zna šta će se od svih tih pretećih mogućnosti ostvariti, ali da ta realnost suštinski nema veze sa poslednjim izjavama Aleksandra Vučića.

– Predsednik Srbije svojim apokaliptičnim pričama o nuklearnom ratu, sveopštoj gladi i propasti sveta, plaši narod i pokušava da sakrije sopstvenu nemoć. On očigledno ne razume promene u svetu koje se ubzano odigravaju pred našim očima i ne zna šta treba preduzeti u sadašnjoj situaciji – navodi Rakić.

Prema njenim rečima, Vučić nije zabrinut ni za svet ni za Srbiju, već za sebe i svoju vlast.

– Najradije bi nastavio da se dodvorava i obećava i Zapadu i Putinu, ali to više nije moguće. Zato radi ono što jedino ume: manipuliše, podmeće, sluđuje narod. Tobože zna sve šta će biti u svetu, mada se o tome ne pita ni za šta, a ne zna kad će Srbija dobiti skupštinu i vladu, mada se o tome pita za sve. Vučić zapravo pokušava da kupi vreme i da širenjem panike od nuklearnog rata prikrije svoju neuspešnu politiku i činjenicu da su građani Srbije među najsiromašnijima u Evropi – zaključuje Rakić.

Jovanović: Rat je nesreća za građane, ali ne i za političare

– Kao običan građanin želim da verujem da nema pomračenja uma kod onih koji to mogu izazvati, niti kod onih koji to provociraju. Svaki rat je velika nesreća za građane, ne i za političare. S obzirom da tzv. stručnjaci za ratove koji mogu da predvide matematički i logički šta sme i može da se desi, neka ulože napor u dokazivanje šta ne sme da se desi, a to je eskalacija bilo kog konvencionalnog rata u nuklerani. To naravno ne znači da je bilo koji rat opravdan ili poželjan za obične građane. Najteži rat je rat za mir koji je jedini pravi izbor za ljudski rod – kaže Milenko Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari