Da li stariji od 19 mogu da prime HPV vakcinu i kakav je njen značaj? 1Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

U zemljama koje su prve počele sa širom upotrebom HPV vakcine obolevanje od raka grlića materice dramatično je smanjeno.

U Engleskoj je HPV vakcinacija smanjila stopu obolevanja od raka grlića materice za 87 odsto među ženama u 20-im godinama, koje su vakcinu primile sa 12-13 godina. HPV vakcina koja je danas u upotrebi štiti od devet tipova HPV virusa, među kojima su i oni koji su najčešće odgovorni za nastanak malignih promena.

U Srbiji je rak grlića materice jedan od vodećih uzroka i obolevanja i umiranja među ženama pogođenim tumorima, a od ove godine prvi put HPV vakcina je besplatna za dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina. Ovo je veliki pomak imajući u vidu da je cena HPV vakcina za mnoge nedostižna.

U razgovoru za Danas profesor dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije, objašnjava važnost HPV vakcine, ali i da li ovu vakcinu mogu da prime i stariji od 19, za koje nije preporučena, i kakvi su efekti među ovim grupama.

Da li stariji od 19 mogu da prime HPV vakcinu i kakav je njen značaj? 2
Foto: printscreen youtube

-Iako su se krajnji rezultati efekata profilaktičke vakcine morali čekati duže vreme, studije objavljene 2020 i 2021. godine iz Finske, Velike Britanije, Švedske, Amerike, Australija jasno su potvrdile efikasnost u vakcinisanoj grupi poređenjem sa nevakcinisanom grupom i to kada se radi o krajnjem cilju a to je smanjenje raka grlića materice.   Od 2006, od kada je vakcina odobrena za primenu u opštoj populaciji, u vakcinisanoj grupi je prvo došlo do smanjenja polnih bradavica, potom prekanceroza da bi se u novije vreme pojavili jasni rezultati efikasnosti vakcine za smanjivanje raka grlića materice.  Samo sagledavanje pozitivnih rezultata pokrenulo je već 2018. u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ideju o pokretanju globalne kampanje da se vakcinacijom ali i sekundarnom prevencijom (skrining programima) rak grlića materice svede na minimalnu incidenciju da ne kažemo erdikaciju – navodi prof. dr Mandić.

Vakcina je preporučena za uzrast od devet do 19 godina, s tim da je naznačeno da je najbolje da se primi u uzrastu do 14 godina pre prvih seksualnih odnosa. Da li bi vakcinu međutim trebalo da prime devojčice i dečaci koji su već seksualno aktivni, ali mlađi od 19 godina

Najveća efikasnosti vakcine bila je prisutna u starosnoj grupi od 9 do 14 godina, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Ovo je ujedno period života kada se smatra da je imuni sistem najaktivniji, što dovodi do stvaranja većeg broja antitela koja nas štite od te grupe virusa. Stoga je danas preporuka da se vakcina primi u ovoj životnoj dobi kod devojčica i kod dečaka. No, iako se ova profilaktička vakcina preporučuje u navedenoj životnoj dobi, dugogodišnjim praćenjima pokazala se efikasnost i u grupama o kojima vi pitate, dakle kod polno aktivne mlađe kategorije. Čak postoje radovi o pozitivnom efektu vakcinacije i do 40 godine mada bi se ja sada u ovom kontekstu usmerio na jasne preporuke šta trenutno možemo mi sa besplatnom vakcinom u Srbiji.

Zašto je važno da i dečaci prime vakcinu?

Ne smemo zaboraviti da danas prema novim kriterijumima definisanja obolenja, velika grupa bolesti je svrstana u HPV povezane bolesti. To su obolenja čiji razvoj je povezana sa dugotrajnom HPV infekcijom i tu spadaju pored karcinoma grlića materice i karcinom vulve (kod mladih žena), karcinom vagine, ali i karcinom anusa, penisa, i orofaringealne regije. Danas u razvijenim zemljama recimo orofaringealni karicnom preuzima vodeće mesto u odnosu na karicnom grlića materice. To se povezuje sa HPV infekciom i tek nam predstoji epidemiološko sagledavanje efikasnosti ove vakcine u opštem smanjenju HPV povezanih bolesti u oba pola. Do sada smo bili usmereni na smanjivanje  preventibilne bolest kakav je rak grlića materice.

Da li je pre HPV vakcinacije potrebna provera da li je osoba bila ili jeste trenutno zaražena HPV-om?

Postoje jasni stavovi da nije opravdano ispitivati postojanje HPV infekcije da bi se odlučivalo o primeni vakcinacije, ali je dobro znati raširenost tipova u određenoj sredini i posebno onkopotencijal istih. Postoji više tipova HPV kojima se možemo inficirati, brojne infekcije su i tranzitorne, prolazne. Današnja najčešće preporučena Nanovalentna vakcina  obuhvata najčešću grupu visokoonkogenih virusa uz dva najčešće izazivača polnih bradavica HPV tip 6 i 11 (preko 90 odsto) i smatra se da ova vakcina može da pruži više od 85 odsto zaštite.

Da li HPV vakcinu mogu da prime starije žene i muškarci koji su seksualno aktivni? Da li kod njih HPV vakcina može da ima željeno dejstvo?

Radovi pokazuju da nema kontraindikacija da i starija populacija posle 26 godina primi vakcinu, ali u tri doze. Pokazano je i da bi vakcina u ovoj starosnoj grupi  mogla imati profilaktički efekat (sprečavanje obolevanja prim. aut.), s tim da taj efekat nije kao i u preporučenoj grupi. Razlog za to je osnovna polaznica ovih preporuka da mi ne stvaramo trajni imunitet na HPV infekciju, da se uvek možete zaraziti nekim tipom virusa, da je naš imuni sistem u starijoj dobi manje agilan.

Da li se HPV vakcina može koristiti u terapeutske svrhe?

Ovde pričamo o profilaktičkoj vakcini. Ona se dakle ne daje za lečenje prekanceroznih lezija i karcinoma, za to postoje druge metode. Ova vakcina se naziva profilaktičkom jer se daje da spreči infekciju humanim papiloma virusom koji je najznančajniji faktora rizika za razvoj karicnoma grlića materice. Da li se ona može dati posle lečenja bolesti, to je drugo pitanje i nije povezano sa terapijom već daljom profilaksom. Dugotrajna HPV infekcija dovodi do promena i mi kod prekanceroza i karcinoma lečimo posledice te dugotrajne infekcije. Međutim prilikom lečenja mi ne eleminišemo virus koji može i dalje da bude prisutan ili možemo i da se inficiramo drugim tipom. U tom slučaju jeste racionalno davanje vakcine i posle lečenja prekanceroza da bismo imali manje reinfekcije. Mnogo je značajno da nakon lečenja prekanceroze nemate dalje HPV virus koji perzistira. Ovo posebno važi za visokoonkogene tipovi. Terapeutska vakcina je nešto drugo i mehanizam je drugačiji i ona je u razvoju.

Rak grlića materice je među vodećim tumorima i u obolevanju i u umiranju među ženama u Srbiji. Međutim radi se o bolesti koja se sporo razvija. Imajući to u vidu koliki je značaj preventivnih pregleda?

Rak grlića materice nije bolest koji ide brzo. Postoje neki histološki tipovi, vrlo retki, koji mogu da napreduju brzo, ali u medicine ne možete sve staviti u jasne okvire i tvrditi da je tako i nikako drugačije. Postoje i karcinomi grlića materice koji se razviju a da se pri tome ne može detektovati uopšte postojanje HPV infekcije. I  to je opet mali procenat. Kada posmatramo najčešće obrasce razvoja bolesti, tačno je da je  razvoj raka grlića materice spor. Savremene metode dijagnostike koje su uključene u sekundarnu prevenciju – citološka analiza PAPA test ili ispitivanje postojanja HPV infekcije – ključne su u prevenciji ovog oboljenja ili njegovom ranom otkrivanju. Citološka analiza ill PAPA test nije metoda da sprečite razvoj promena (za to je primena profilaktičke HPV vakcine) već da uz redovne preglede rano otkrijete neke promene na grliću materice koje vas onda sa vašim ginekologom usmeravaju na dalje ispitivanje. Naš cilj je smanjenja raka grlića materice i da se na skrining programe odazove  do 90 odsto ciljane ženske populacije. Organizacija skrinig programa ne može biti stvar pojedinca, ginekologa neke ambulante, već važan projekat države u koji se uključujemo svi mi pa i mediji sa osnovnim ciljem podizanja svesti žena o potrebi odlaska kod ginekologa. Država je dala preporuke za HPV vakcinu, obezbedila vakcine o trošku Fonda za dečake i devojčice od devet do 19 godina, dakle država je prepoznala značaj ovoga. Informacije možete dobiti od vašeg ginekologa i pedijatra kako o vakcini tako i o mogućnosti skrininga. Sve ostalo je dalje stvar svih nas i prihvatanja ili neprihvatanja saveta vašeg lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari